ramada brasov

O poveste sentimentală despre macarons

DSC_0522

Astăzi o să vă spun o poveste care vă va încânta. Este povestea unei femei  și a magiei sale care  îi face pe ceilalți oameni să își dorească ceea ce ea pregătește cu multă răbdare și dedicare. Este vorba de Anda Călinici și celebrele sale macarons, dar dincolo de asta, este vorba de relațiile dintre oameni și micile plăceri care îi pot conecta.

DSC_0170

În urmă cu ceva vreme am fost la primul workshop al Andei dedicat preparării macaronșilor. Cum se întâmplă cu fiecare nouă experiență Urban Gourmet, nici de această dată nu am știut la ce să mă aștept. E unul dintre aspectele mele preferate, ajungi în locuri cu oameni noi și informații pe care nu te așteptai să le afli în urmă cu o zi. Ideea e să te lași surprins și să îți dorești să interacționezi și să înveți, nu doar obiectul întâlnirii în sine, ci ceea ce îi atrage pe oameni să facă lucruri în plus față de cotidian.

Pe Anda am senzația că o cunosc de fiecare dată altfel, asta pentru că o admir din multe puncte de vedere. Și nu, nu spun asta pentru că atât eu, cât și fetele suntem topite după ceea ce face, chiar dacă, recunosc, ar putea fi un motiv suficient de bun. O admir în primul rând pentru că și-a dorit să știe mai mult și și-a urmat munca sau mai bine spus pasiunea și nu invers. A reușit să ducă plăcerea unui desert la un alt nivel, iar asta doar pentru că a vrut ca lumea să diferențieze experiența unui dulce delicios.

Ajunsă într-un final la locul acțiunii am luat loc cuminte pe un scaun și am încercat să studiez puțin femeile prezente. M-am bucurat să simt foarte multă energie pozitivă și dorința de a învăța ceva complet nou. Să faci macarons nu e nici simplu, nici dificil, e pur și simplu o chestiune de dorință. Ai putea sta liniștit gândindu-te că le poți lua de undeva, sau ai putea fi o femeie proactivă care să își dorească să ofere familiei un lucru nou care să încânte și să îți ofere o satisfacție personală.

DSC_0510

10 femei minunate, cum s-au dovedit a fi pe parcurs, s-au întâlnit într-o dimineață de sâmbătă, undeva la ieșirea din oraș pentru a învăța chiar de la Anda cum stă treaba cu cel mai râvnit desert al momentului. Pentru că în România această modă, pentru că a devenit o modă, nu a apărut de foarte mult timp, s-a transformat într-o adevărată curiozitate pentru foarte multă lume pasionată de gătit. Recunosc, dacă aș dori să prepar singură acasă ar însemna să îmi dedic săptămâna de concediu sau să îmi iau liber câteva zile.

Fiecare persoană dintre cele prezente mai încercase cel puțin o dată să prepare acasă macarons. În consecință, fiecare avea pregătită cel puțin o întrebare la început și în jur de 10 după prima jumătate de oră. S-a dovedit că a face macarons nu e chiar fizică cuantică, dar că necesită foarte multă răbdare și încredere că la următoarea încercare va fi mai bine. Avantajul de a fi prezent la workshop-ul Andei a fost acela că nicio secundă nu ai simțit că ar încerca să te priveze de vreo informație. Iar ca cineva care este recunoscut prin prisma unui produs,  ulterior să îți spună fără nicio reținere fiecare pas pentru a ajunge să parcurgi și tu corect tot procesul, mi se pare un lucru demn de admirație. E siguranța că faci bine ce faci și generozitatea de a-i învăța și pe alții să cunoască frumosul, indiferent că e vorba de macarons sau de mase plastice. A oferit orice răspuns pe care l-a avut și le-a avut cam pe toate. Toate completările pe care internetul nu le-a putut oferi au venit ca o minunată surpriză pentru fiecare dintre participante.

DSC_0531

Dacă la majoritatea workshop-urilor sau cursurilor te aștepți ca tu să nu faci mare lucru pentru a învăța, ei bine, aici fiecare persoană a ajuns să traverseze fiecare pas, chiar de mai multe ori. La început a fost vorba despre un proces de învățare în sine ca la orice fel de oră pe care o rememorați din școală, iar pe parcurs Anda le-a oferit fetelor încrederea că pot să facă singure și că dacă greșesc nu e absolut nicio problemă. Am zâmbit și am reținut chestii încontinuu, fără să realizez că o fac. Atmosfera a fost de așa natură încât nu aveai cum să nu vibrezi la toată energia oamenilor prezenți. Aș putea să vă spun și că afară ningea foarte frumos ca să înțelegeți cum poate fi un workshop și mai idilic pe lângă faptul că e de macarons, ceea ce oricum îl face idilic în România. Informații tehnice sau de conținut cu adevărat nu o să vă ofer acum, iar asta din cauză că Anda va continua seria acestor workshop-uri și ar mai fi și faptul că l-a făcut tocmai pentru că nu ai cum să faci macaronși delicioși citind doar rețete.

Am ajuns la concluzia că oamenii iubesc desertul ăsta colorat și aromat atunci când e bine făcut, iar asta pentru că „bine făcut” raportat la rețeta macarons și modul de preparare înseamnă o mică artă care își merită locul lângă celelalte. Bunătatea și deliciul lucrurilor nu vin doar din gust, ci și din ceea ce transmit, pentru că fără să vrem în momentul în care simțim plăcerea, percepem în subconștient toate ingredientele. Și nu, nu o să spun că ingredientele sunt pasiunea și rețeta bunicii. Când spun ingrediente mă refer la faptul că oameni ca și Anda Călinici s-au documentat ani de zile pentru a-și perfecta produsul final, probabil s-au trezit și noaptea ca să se convingă că le poate ieși bine.

DSC_0480

Pentru mine, workshopul a fost o reconfirmare a faptului că orice context te poate surprinde plăcut, iar ca și sfat, în caz că obișnuiți să vă plângeți des de oameni și de felul în care se tratează între ei, vă recomand să insistați să fiți trecuți pe lista Andei, e cumva o garanție să veți învăța cu siguranță să faceți ce vă place, dar și că veți întîlni alți 10 oameni frumoși care vă vor împărtăși trăirile.

O zi frumoasă și dacă nu se dovedește a fi așa până deseară, mâine vă puteți asigura că aveți macarons pe masă. Ca să nu mai spun că Urban Gourmet știe pe cineva în oraș care îi poate pregăti special. Acum știți și voi în caz că vestea nu a ajuns peste tot.

 

Leave a Reply

16 + ten =