ramada brasov

Infuzia de cafea – French press vs. Aeropress

aeropress

De fiecare dată încerc să vă surprind, așa că și astăzi v-am pregătit o mică surpriză: vă voi povesti despre infuzia de cafea. O metodă diferită și unică de a prepara cafeaua, oferindu-i o cu totul altă formă, aromă și culoare. De fapt, nu este doar o singură metodă de a infuza cafeaua, sunt mai multe, dar în acest articol ne vom axa doar pe French press și  Aeropress. Vă sună cunoscut?

Ce înseamnă, de fapt, metoda French press? Dar Aeropress? Unde s-au lansat aceste trend-uri? Care este cea mai potrivită metodă pentru a prepara o cafea bună și aromată? Se folosesc în Cluj aceste metode de preparare? Știu, sunt multe întrebări, dar am venit pregătită cu răspunsuri pentru fiecare în parte.

Să începem cu începutul. French press-ul, după cum o spune și numele, este o presă franceză cu un filtru de cafea simplu și unic. Acesta este alcătuit dintr-o carafă și o presă ce este atașată la capac. Prepararea se face prin adăugarea de apă fierbinte – în jur de 90°C și cafeaua proaspăt măcinată și prăjită. Extracția cafelei se face după aproximativ 3-4 minute, timpul alocat infuzării.  În momentul presării, ingredientele se separă și rezultă o cafea delicioasă și gustoasă. Se recomandă să o bei fără lapte, însă fiecare dintre noi avem mici tabieturi care nu țin cont de sugestii.

Primul French press a fost inventat de către designerul Attilio Calimani, în anul 1929, unde altundeva dacă nu în Franța?

French press

Aeropress este deasemenea o presă de cafea unică, simplă și modernă ce permite un control total și precis asupra metodei de preparare. Această tehnică este recunoscută datorită faptului că oferă cea mai pură și delicoasă cafea pe care o presă o poate face. Aeropress-ul este alcătuit dintr-un piston cu o garnitură de cauciuc, aflată la capătul presei.  Această garnitură se află în partea de sus, iar pe capac este montat un filtru de hârtie sau de metal.

Pentru prepararea cafelei la aeropress avem nevoie de apă fierbinte (85°C) și cafea proaspăt măcinată și prăjită. Se amestecă bine, după care se lasă la infuzat 15 – 45 de secunde, apoi, deasupra unei cești, se face presarea într-un ritm constant pentru un rezultat excepțional. Extracția cafelei durează în jur de 30 de secunde, o metodă rapidă și unică de preparare.

Primul Aeropress a fost inventat în 2005 de către Alan Adler, cel care a revoluțonat industria cafelei printr-un mod diferit de preparare.

AeroPress

Putem obține o cafea delicioasă atât prin French press, cât și prin aeropress. Tăria unei cafele este echivalentă cu cea a unui espresso. Un criteriu important de diferențiere ar fi acela că, prin aeropress, cafeaua obținută este curată, fără zaț și limpede. Într-un French press se poate face o cantitate mai mare de cafea, prin comparație, și nu necesită filtre de hârtie sau metal. Cea mai rapidă metodă este prin aeropress, dar cea mai bună, numai voi o să aflați :). Avem și în Cluj câteva locuri în care puteți experimenta cele două tipuri, cum ar fi Olivo Caffe, Toulouse Cafe – Brasserie și Demmers Tea House. De asemenea, puteți să încercați și în initimitatea căminului, ambele tipuri de prese fiind destul de accesibile, atât ca preț, cât și ca răspândire în magazine, iar în plus, sunt foarte ușor de depozitat. Voi ați încercat până acum să vă beți cafeaua preparată în una dintre cele două modalități?

Leave a Reply

16 + four =