ramada brasov

Dulceața lu’ Răzvan la Sweet Days

Dulceata lu Razvan la Sweet Days

Ce ar fi un târg de dulcegării fără cea mai dulce amintire cu gust de copilărie? Fără parfumata dulceață din borcanele bunicii făcută după reguli numai de ea știute? Pentru că lucrurile pe care le iubim, indiferent care sunt ele, vor avea întotdeauna substrat sentimental și vor fi strâns legate de întâmplări care ne țin sufletul tonic și veșnic vesel. Asemeni unui copil, am găsit în Dulceața lu’ Răzvan, un parfum de poveste ce trebuie ,,adulmecat” și de voi, iar după ce v-ați convins, trebuie să încercați și gustul, fără să stați pe gânduri. 

Pentru că un asemenea plan de afacere nu putea fi inspirat decât de entuziasmul și curajul unui copil, la Idicel Pădure, un sat de lângă Reghin în județul Mureș, s-a pus pe picioare de câteva luni, de la fundație și până la ultimul borcan, făbricuța de făcut dulceață. Răzvan Rusu, un tânăr de 24 de ani care nu a ieșit de mult timp de pe băncile facultății a pus cap la cap cu sprijinul moral și financiar al mai multor oameni o idee de business frumoasă prin simplitatea atât de complexă a vieții de la țară și prin entuziasmul curat al sufletului tânăr. Iată că ambiția de a reuși s-a concretizat în făbricuța de dulceață de la Idicel Pădure, care a devenit faimoasă pe plan local, dar și internațional, prin târgul de alimente de la Paris, datorită dulceții făcute pe sobă la foc de lemn din fag.  La poalele pădurii s-a creat astfel spațiul benefic unei reinventări ,,la borcan” a valorilor și tradițiilor uitate.

Dulceata lu' Razvan

Dulceața conține mult fruct și puțin zahăr, dar eu aș zice că are un conținut ridicat din bucuria molipsitoare de a trăi frumos înconjurat de natură. Conceptul de dulceață tradițională se concretizează în felurite sortimente: cireșe negre, cireșe amare, mure, zmeură, măceșe, cireșe galbene, afine. Un om atipic cu o idee grozavă și o inconștiență bine gestionată  de la început, care a prins grozav la publicul cu amintiri gastronomice legate de lucruri dulci și dragi lor. Un om pentru care locul înseamnă o chemare, o legătură nevăzută cu pământul și oamenii simpli și speciali ai satului care îl ajută constant la strângerea fructelor de pădure necesare produsului final.

Ce loc și ocazie mai bună decât Sweet Days pentru reîntâlnirea cu gustul copilăriei și farmecul poveștilor spuse la o felie de dulceață? La târgul de dulcegării ne întâlnim negreșit cu Dulceața lu’ Răzvan, curioși de gust, zâmbete și voie bună, să redescoperim conceptul de dulceață tradițională din cămara bunicii.

Sursă fotografii: https://www.facebook.com/DulceataLuRazvan

 

Leave a Reply

6 + thirteen =