ramada brasov

Cocktailuri cu siropuri “home made”. Câteva rețete ușor de făcut

cover

Știu că nu vă spun nimic nou, dar ador cocktailurile. Sunt atât de multe combinații de arome, culori vibrante sau pastelate, decoruri unice și toate aceste lucruri mă fac să mă bucur zilnic că sunt barman (în loc să stau într-un birou). Cu doar câteva picături de bitter, lichior sau sirop putem să alcătuim un nou profil de gust; armonie perfectă. Numărul combinațiilor e fără sfârșit.

ingrediente

sursă: cafecorso.ro

Poate vă gândiți că e destul de costisitor să cumpărăm atâtea sortimente de siropuri, lichioruri și bitteruri. Dar acest lucru nu e adevărat. De fapt, putem să le facem noi pe toate și de obicei ieșim mai ieftin obtinând chiar rezultate de bună calitate. Pe lângă faptul că știm ce conține, că e natural, fără chestii artificiale (conservanți, coloranți, arome artificiale), credeți-mă că merită efortul, și nimic nu se compară cu ceea ce simțim atunci când știm că ceva e făcut de noi.

După părerea mea cel mai ușor de făcut sunt siropurile, pe lângă asta nici nu avem nevoie de foarte mult timp și răbdare până putem să ne bucurăm de rezultatul muncii noastre, ceva ce nu putem să spunem de exemplu în cazul bitterului pentru care așteptăm și o lună ca să fie gata, ceea ce înseamnă răbdare și mai multă răbdare. Înainte să vă speriați, azi o să vorbesc despre siropuri.

sticle sirop

sursă: cafecorso.ro

Siropurile nu erau folosite tot timpul. La început băuturile erau făcute cu zahăr, care era dizolvat direct în băutură sau se punea zahărul în pahar și se dizolva cu un pic de apă și după aceea erau adaugate celălalte ingrediente.

După ce a apărut gheața în baruri și implicit în pahare, zahărul a fost înlocuit cu sirop de zahăr, care nu era altceva decât zahăr gata amestecat cu apă. Acum nu mai trebuie să amestecăm zahărul în băuturi – ar fi destul de greu în cazul băuturilor care conțin gheață – și nu mai trebuie nici să-l dizolvăm cu apă la începutul preparării, astfel putem lucra mai rapid. După ce zahărul a fost înlocuit cu sirop, au apărut și siropurile de fructe (de ex. zmeură și ananas) astfel băuturile au început să fie mai “complicate”, mai colorate șamd (Vedeți? V-am spus eu că gheața a schimbat totul!).

Combinații și rețete ușor de făcut acasă

În general se folosesc două formule: siropul simplu, proporția 1:1, adică o parte zahăr dizolvat cu o parte de apă, care după cum spune și numele e foarte simplu de făcut. Măsurăm o cană de zahăr și o cană de apă și le punem într-o oală. Pe foc mediu amestecăm până se dizolvă zahărul. Important e să nu fierbem siropurile pe foc mare, pentru că se evaporă apa, astfel nu mai e 1:1 și va fi mai dulce. Trebuie să folosim tot timpul cantități exacte. Aceste lucruri mai târziu o să influențeze balansul cocktailului, care nu vrem să fie prea dulce.

Cealaltă formulă e siropul care e făcut după proporția 2:1, adică 2 părți de zahăr dizolvat cu 1 parte de apă. Aici luăm două căni de zahăr, o cană de apă și procedăm la fel cum v-am explicat mai sus.

Foarte simplu. Nu? Putem să ne jucăm – în funcție de ce alte ingrediente folosim în băuturi – și să punem miere, nectar de agave, zahăr brun în loc de zahăr normal și să procedăm la fel. De exemplu, siropul de miere se face cu o cană de miere care e dizolvată, la fel, cu o cană de apă. Putem să mai adăugăm condimente, ceai, fructe, flori, plante ca să facem siropuri aromate.

Poza batoane scortisoara

sursă: cafecorso.ro

De exemplu, adăugăm 3 – 4 batoane sparte de scorțișoară la o cană de zahăr plus o cană de apă într-o oală. O punem pe foc și o amestecăm să se topească zahărul. O fierbem 5 minute pe foc mic, cu capac, după care o luăm de pe foc. După ce s-a răcit putem strecura siropul și să-l punem într-o sticlă curată. E gata siropul de scorțișoară cu care putem să ne îndulcim și ceaiul, cafeaua sau limonada. Putem să combinăm mai multe ingrediente și arome într-un sirop. De exemplu, să facem sirop de ghimbir cu coajă de lime, piper negru și vanilie.

sirop rose

sursă: cafecorso.ro

Putem să înlocuim apa cu sucuri proaspete de fructe sau legume, cu bere, vin sau băuturi spirtoase. Putem să facem siropuri de fructe “la rece” (adică fără încălzire care poate să schimbe aromele) dacă acoperim fructele spălate (sparte sau tăiate în bucăți mai mici) cu sirop de zahăr, să lăsăm așa 24 ore, după care să strecurăm siropul și e gata. De exemplu așa obținem siropul de zmeură.

Totul depinde de imaginația noastră și putem să facem mii de siropuri diferite. E foarte important să le ținem în frigider, pentru că la temperatura camerei o să înceapă fermentarea. La fel de important e și să nu facem cantități foarte mari din simpul motiv că odată cu trecerea timpului siropurile își pierd din arome. Siropurile de fructe se strică mai repede de obicei. Mai repede se strică și siropul 1:1 decât 2:1, ultimul fiind mai concentrat în zahăr, dar dacă adăugăm un shot de alcool după răcire (de exemplu vodka), o să împiedice dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor. Un lucru interesant e că dacă lăsăm siropul de miere la temperatura camerei, după ce fermentează putem să facem vin de miere din el (mead).

Cocktail Penicillin. Cu sirop de miere

Dar să vedem un cocktail cu sirop de miere. Dacă acum toamna tot vorbim de răceală și gripă, cocktailul ales se numește Penicillin, un cocktail perfect pentru vremea asta friguroasă. A fost inventat de barmanul Sam Ross, în barul Milk and Honey din New York.

Rețeta e următoarea:

- 25 ml suc proaspăt de lămâie
– 25 ml sirop de miere cu ghimbir
– 60 ml blended scotch (de exemplu Famous Grouse)
– 7,5 ml Islay whisky afumat ( de exemplu Laphroaig) cantitate egală cu o lingură și jumătate de ceai sau de bar.

Se pune sucul, siropul într-un mixing glass, se adăugă blended scotch-ul, se umple paharul cu cuburi de gheață și se acoperă cu partea metalică a shakerului. Se agită bine, după care băutura se strecoară într-un pahar mic cu gheață. Se adăugă float-ul de whisky afumat.

Siropul de miere cu ghimbir se face cu 1/2 cană de miere, 1/2 cană de apă, 2 linguri mari de ghimbir proaspăt feliat. Se amestecă pe foc mediu, după care se fierbe 10 minute pe foc mic. După ce se răcește siropul se strecoară și se poate folosi.

sursă: blogto.com

Cocktail Penicillin.  sursă: blogto.com

Sper să vă placă acest drink și vouă. Să-l savurați și între timp să vă gândiți ce siropuri o să faceți pe viitor.

Ne “vedem” săptămâna viitoare!

Leave a Reply

19 + 12 =