ramada brasov

Cu oul poți să faci aproape orice. Chiar și cocktailuri!

two eggs

Care a fost prima dată, oul sau găina? Eu sigur nu știu să vă răspund la întrebarea asta, dar știu că oul e unul dintre cele mai versatile ingrediente în bucătărie. Poți să-l fierbi, să-l prăjești, să-l amesteci sau să-l prepari întreg, să-i folosești albușul sau doar gălbenușul,  să faci omlete, ochiuri moi, prăjituri, bezea, maioneză, murătură, ou umplut și multe alte lucruri cu diferite texturi, atât dulce cât și sărate. E un ingredient simplu care se găsește în orice bucătărie, și, dacă auzim cuvântul ou, de obicei ne gândim la micul dejun sau brunch.

Dar oare cum stă treaba cu băuturile care conțin și ou? Da, ați înțeles bine, băuturi cu ou… ou crud și înainte să vă speriați gândiți-vă la bunicuțele care au băut câte un ou crud în fiecare zi pentru sănătate. Băuturi cu ou erau consumate deja înainte de Christos,  cu mult înainte să fie consumate cocktailuri, dar mai târziu, în barurile de pe vremuri a fost unul dintre cele mai des întâlnite ingrediente. Egg Nog, Pousse Cafe, Flip sunt doar trei categorii care conțin ou, și trebuie să vă spun că Jerry Thomas chiar și vin fiert a preparat cu ou (are și o poezie în cartea lui), moment de care o să profit și o să vă spun despre invenția lui faimoasă: băutura Tom and Jerry.

jerry thomas.vin fiert

Cocktailurile “Sour” se prepară și cu albuș de ou. Dar Fizz-urile? Golden Fizz e cu gălbenuș de ou, Silver Fizz cu albușul. Sunt Fizzuri care conțin un ou întreg.

Dar ce rost are să punem ou în băutură? Temperatura cocktailului, calitatea ingredientelor, balansul între “slab” și “tare”, armonia între ingrediente sunt foarte importante. V-am spus că bitterul e “sarea și piperul” cocktailurilor. Dar la fel de important e textura.

Oul nu schimbă aromele băuturii, doar o face mătăsoasă, cremoasă, leagă ingredientele, îi dă corpolență, însă în aceeași timp o face și ușoară. Cu shaker-ul “batem” albușul la fel ca și în bucătărie. Doar tehnica și ustensilele diferă, dar ceea ce obținem pe lângă textura mătăsoasă e un strat de spumă ușoară și atractivă deasupra cocktailului.

Dacă vă plac cappuccino sau crema de lapte, nu are cum să nu vă placă această spumă, care parcă vă mângâie pe buze. Un Pisco Sour, un Ramos Gin Fizz, sau un Clover Club, de exemplu, sunt câteva băuturi classice și fantastice, dar preparate fără ou nu ar mai fi nici pe aproape la fel de bune. Și încă ceva, oul conține umami, al 5-lea gust după dulce, acru, sărat, amar și e și potiențiator de arome.

clover-club  pisco_sour

Foarte mulți evită să mănânce ou crud din cauza bacterilor Salmonella. Aceste bacterii pot să infecteze oul în două feluri. Dacă găina e infectată, atunci oul deja are bacteriile înăuntru, numai că într-o proporție foarte mică, adică cam 5-6 bacterii/ou, iar ca să se îmbolnăvească omul ar fi nevoie în jur de 200 de bacterii.  Dacă găina nu a fost infectată, atunci bacterile, prin porii din coajă sau prin crăpături, pot să “intre” în ou. Prima dată în albuș, unde nu pot să se înmulțească în mod semnificativ, dar cu cât e mai vechi oul cu atâta se slăbește membrana de la gălbenuș permițând astfel intrarea bacterilor.

Gălbenușul e foarte bogat în energie și din acest motiv bacteriile se pot înmulții mai repede, mai ales la temperatura camerei. De aceea, în loc să ne uităm de unde cumpărăm oul și cu cât, pentru că orice găină poate să fie infectată oriunde (adică dacă e scump nu înseamnă că e mai sigur), ar trebui doar să ne deschidem ochii mai bine. Trebuie să ne uităm mai atent ca să alegem ouă curate, proaspete, pentru că bacteriile au nevoie de timp ca să se dezvolte, să fie ținute la rece, să nu fie crăpate, să le spălăm, să le ținem în frigider, să le folosim repede, să ne spălăm pe mâini, să ne ținem ustensilele curate.

cover-oul

Un om adult, sănătos, nu se poate îmbolnăvi de la ou proaspăt, crud. V-am explicat mai sus de ce. Doar cei mici, gravidele, cei în vârstă și persoanele cu imunitate slăbită nu ar trebui să le consume astfel. Pe de altă parte, dacă mâncăm liniștit un beefsteak tartar – care e carne crudă, maioneză sau lactate nu ar trebui să ne fie frică de ou crud. Iar studiile au dovedit că dacă e cazul la fel poți să te îmbolnăvești de la câini, pisici, de la apă contaminată, de la o persoană bolnavă care îți face de mâncare, de la tine dacă nu te speli pe mâini, de la condimentele cele mai banale,  de la roșie, pepene  și alte fructe și legume sau dacă ții carnea proaspătă lângă mâncarea gătită. Totul depinde doar de igienă.

Deci, concluzia e următoarea: să nu vă fie frică de un cocktail care a fost preparat cu albuș de ou. Promit că o să fie fantastică, o experiență unică.

Dacă v-am făcut poftă, vă aștept la mine!

P.S. Barmani! More eggy drinks please! Sau cum a scris revista Imbibe: “Don’t be chicken about using eggs in your next cocktail”

Leave a Reply

one × 4 =