ramada brasov

Natura prin vin și vinul prin artă. Master of Wine and Acoustic Sensations

master_of_wine_and_acoustic_sensations_cluj_4

Am pășit timidă până la intrarea hotelului, ajunsesem la timp, așa m-a învățat tata să fac, eram curioasă cum avea să fie. Citisem atâtea despre eveniment și auzisem o mulțime de oameni vorbind, încât simțeam entuziasmul acela foarte provocator, care îți șoptește că vei învăța ceva nou. M-am întors spre stânga, chiar înainte să intru, iar imaginea mea se reflecta în geamul imens fumuriu. Vedeam luminile calde din interior și paharele care străluceau pe mese lângă tacâmuri tăcute, iar copacii de afară se reflectau și ei, ca și cum ar fi fost invitați la masă. Am intrat în holul auriu și erau încă puțini oameni.

Da, am ajuns la Master of Wine and Acoustic Sensations, evenimentul despre care toată lumea știa ceva. Golden Tulip Ana Dome se prezenta așa cum îl știm, contemporan, plăcut extragavant și totuși cu o urmă vintage de roman polițist în care toată lumea din oraș se vedea în restaurantul aceluiași hotel.

O întindere de mese albe, frumos aranjate, cu pahare așezate pe bilețele care indicau vinurile ce aveau să fie degustate, așteptau în linie, ancorate în atmosfera caldă, pe acorduri acustice și șoapte ale invitaților.

Între autenticitate și natural

Am citit multe interviuri ale lui Isabelle Legeron, i-am urmărit toate activitățile, mi-a strărnit curiozitatea cum puțini oameni mai reușesc să o facă odată ce devii tot mai prins în hățișurile vieții cotidiene. Pentru mine nu a fost vorba doar de a ajunge la eveniment pe sistem participativ, a fost pentru că voiam să aud spunând toate lucrurile în care ea crede și pe care le împărășesc, pentru că sunt aplicabile în multe domenii și situații.

Acum, dacă aș spune ,,pasiune’’, ar suna cumva clișeic, pentru că toată lumea folosește cuvântul în tot felul de contexte pentru a le salva de la mediocritate. În ceea ce privește activitatea lui Isabelle Legeron chiar despre pasiune este vorba. În fond aceasta a fost și ideea evenimentului, de a-i aduce pe oameni mai aproape de autenticul fiecărui lucru pe care îl întreprind, de a-i face să conștientizeze că vinul e mai mult decât o băutură turnată în pahar. E o artă frumoasă și complexă, care poate curge natural și poate contribui la o viață trăită frumos. Nu e o completare a mâncării, ori a unui meniu, este un stil de a percepe senzațiile din jur. Un gust bun și natural îți poate deschide mintea spre tot ceea ce se întâmplă, percepi diferit conversații, zâmbete și trăiri. Ideea lui Isabelle este foarte simplă și uimitor de sinceră, vinul de calitate nu este un atribut al unei anumite clase sociale, ci un experiment al tău personal, fiind cunoscător sau nu.

Fiecare butuc ar trebui să aibă povestea lui

M-a emoționat evenimentul și expunerea ei, a invitatei speciale, pentru că m-au dus cu gândul departe, la anii copilărei mele, când bunicul meu avea o vie minunată în care mi-am petrecut zile în șir. Avea 450 de butuci de vie din două soiuri: Riesling Italian și Souvignon. În fiecare duminică, după biserică, plecam împreună pe jos până la Măgură, locul în care era via noastră.

Îmi amintesc și acum liniștea și dragostea cu care analiza fiecare butuc, îmi amintesc și drumul până acolo și faptul că trebuia să mă ia în brațe ca să mânânc frăguțe albe din fiecare frăgar de pe marginea drumului, îmi mai amintesc și faptul că în capătul viei avea culcuș o căprioară și puiul ei, iar eu făceam mereu liniște să nu le deranjez, în fond noi eram doar musafiri. Procesul în sine, oamenii care miroseau a struguri toamna, agitația și afecțiunea pentru un lucru pe care l-ai privit cum crește, cum se dezvoltă și transformă, sunt sentimente la care revii mereu, măcar în amintiri.

Mi-am amintit toate aceste lucruri, pentru că știu că la acest aspect se referea și Isabelle Legeron. Povestea despre copilăria ei petrecută într-o familie autentică de viticultori din Franța și șocul pe care l-a avut în momentul în care a intrat în contact cu marea industrie și diferența de la cer la pământ pe care a  constatat-o.

master_of_wine_and_acoustic_sensations_cluj_3

Cine face diferența?

Vinurile de la eveniment au fost asigurate de vin-de-vie.ro. Au fost 6 vinuri în total:

  • Les Grandes Vignes, roze 2012, valea Rhone-ului
  • Mer&Coquillages, Julien Meyer, alb sec 2012, Alsacia
  • Juracon sec, Clos Thou, alb sec 2012, poalele Munților Pirinei
  • Terra Vitis, cave d Estezargues roșu 2012, Valea Rhone-ului
  • Mariole, domeniul Ledogar, roșu 2011, Languedoc
  • Brin de Temps, domeniul Brin, roșu 2010, Gaillac, S-V Franței

Mi-a plăcut foarte tare Mer et Coquillages, este un vin foarte proaspăt obținut dintr-o varietate de struguri, Sylvaner și Riesling. E un vin cu aciditate și mineralitate echilibrate, deloc greoi, chiar fresh, iar povestea numelui său face referire la vinul servit la terasele de la marginea mării, un vin sec, care însoțea mâncăruri pe bază de fructe de mare.

Un alt vin care mi-a plăcut, a fost Terra Vitis, cave d’Estezargues. Are o ușoară senzație de gras, fructos, chiar taninos, poate fi tipul vinului din care să bei în fiecare zi un pahar la masă. Totodată, poate fi vinul de început pentru cei care doresc să guste din plăcerea vinurilor naturale. Un alt aspect pe care mi-am dorit să îl urmăresc pornind de la ideea lui Isabelle Legeron, a fost cel al poveștilor oamenilor care produc aceste vinuri. Diferența remarcabilă dintre vinurile produse industrial și cele provenite din podgorii în care calitatea și naturalețea contează înainte de toate, o reprezintă povestea minunată a creației și a întregului decor pe care vi-l imaginați când vă gândiți la vinuri franțuzești.

Am rămas surprinsă când, ajunsă acasă, am căutat câte puțin despre fiecare producător. Traiectorii diferite, idei diferite, afecțiune profundă și respect pentru sol, iar asta m-a bucurat având în vedere ca încă din copilărie am fost lovită de ,,blestemul pământului’’, asta dacă nu cumva m-am născut cu el.

Un vin nu vine niciodată singur

Desigur, vinurile nu au venit neînsoțite, platouri delicioase de brânzeturi și mezeluri au pus în evidență cu delicatețe aromele plăcute, chiar suprizătoare ale vinurilor degustate. Din foarte multe puncte de vedere, dar și din punctul meu de vedere, evenimentul a fost o desfășurare de forțe. A fost inedit, așa cum explica și șeful restaurantului, Laurențiu Farcaș în interviul pe care mi l-a acordat înainte de eveniment. A fost inedit pentru că a adus ceva nou, a fost inedit și pentru că a dat oportunitatea oricui de a fi prezent și de a învăța o mulțime de lucruri de la un Master of Wine.

master_of_wine_and_acoustic_sensations_cluj_5

Dar și mai inedit, sau aș putea spune revelator, a fost pentru că nu ai simțit doar ideile unui Master of Wine, ci al unui ambasador sincer, care nu își dorește altceva decât să le influențeze în bine percepția oamenilor vizavi de vinuri.

Hotelul Golden Tulip Ana Dome a găzduit, de fapt începuturile unor povești minunate între oameni și vin. De prea puține ori mai este vorba de profunzimea unei idei, de prea multe ori suntem nemuțumiți de ceea ce ni se oferă, așa că de data aceasta am fost martorii unor idei de alternativă. Dacă cineva poate trezi o anumită emoție în tine și îți dă de gândit într-un mod cum de puține ori ți se mai întâmplă, înseamnă că evenimentul și-a atins scopul, iar lumea vinurilor și poveștile din spatele ei pot prinde un nou contur, doar prin exemplu personal.

master_of_wine_and_acoustic_sensations_cluj_2

Master of  Wine and Acoustic Sensations a fost un prim îndemn de mai mare anvergură către noi toți de a găsi sau regăsi plăcerea unei băuturi-artă, o plăcere văzută prin ochii pământului, al soarelui, al stropilor de ploaie și nu în ultimul rând prin ochii bobului de strugure.

Leave a Reply

4 × 1 =