ramada brasov

Latte art, un “must” în Cluj-Napoca

sursă: life-cafe.co.za

Dragă cititorule, pentru întâlnirea noastră de astăzi, ți-am pregătit o mică surpriză. Așa cum am promis, astăzi o să povestesc despre latte art, cremă de lapte, competiții, tehnici și trucuri.

Din 1980 până astăzi, latte art-ul, după cum îi spune și numele, este o artă prin turnarea cremei de lapte într-un shot de espresso. De-a lungul timpului, pasionații, au adus tot felul de idei și noi tehnici dând cafelei o notă de eleganța și frumusețe. Pentru un barista, acest mod de preparare nu este doar o modalitate de a-și pune în evidență talentele artistice, ci este o competiție zilnică, în încercarea de a fii tot mai bun.

Eu, una, nu am încă o experiență atât de vastă în ale cafelei încât să cuprind totul despre ea, așa că, m-am documentat puțin și am dat peste Matei Hunyadi (a.k.a Maty) , care a fost foarte deschis să ne împărtășească poveștile și secretele lui despre latte art.

matei_hunyadi_the_londoner_cluj_barmaniada

Maty este bar-manager la The Londoner, are o experiență de 4 ani, și mai multe participări la diferite concursuri, printre care si Barmaniada 2012, unde a ajuns în etapa finală și a mai venit și cu locul patru acasă, și-n plus a adus și o povestioară foarte draguță și amuzantă, despre care o să relatez puțin mai încolo.

Curiozitatea pentru cafea, atât gustul cât și prepararea ei, l-au adus pe Maty în branșa aceasta, el recunoscând că nu era băutor de cafea. “Am început să văd ce înseamnă să bei un espresso, un cappuccino, să diferențiez aromele. Am vrut să o ințeleg.” Țelul său este să devină un barman complet, în adevăratul sens al cuvântului.

Am vrut să aflu de la Maty, tot ce știe despre latte art, trucurile lui și tehnica lui. Înainte de toate trebuie să știi cum să faci un espresso, apoi crema. Crema trebuie sa fie fină, fără bule. Poți să știi teoria perfect, doar practica este cea care contează. Doar după ce exersezi ceva timp cum să faci o cremă bună, poți să incerci să faci și latte art. Începe cu ceva simplu, și du-l la perfecțiune, apoi încearcă altceva. Înainte de toate, trebuie să ai în minte imaginea de final a cafelei pe care vrei să o faci, atât imaginea ei cât și pașii pe care trebuie să îi urmezi. Totul ține de unde torni laptele, poziția cănii, să înțelegi crema, consistența ei, și foarte important trebuie să știi să îți corectezi greșelile. Oricine poate să facă latte art dacă face o cremă bună.

Tot de la Maty am mai aflat că, în Cluj-Napoca, această metodă de preparare a cafelei, este deja un “must do”.

La început a fost o noutate, oamenii reacționând foarte pozitiv prin zâmbete și mulțumiri, dar astăzi ei s-au obișnuit deja. Este apreciat, dar nu cum a fost odată. Oamenii din Cluj au puține cunoștințe legate de cafea sau bar, majoritatea nu știu să facă diferența dintre un cappuccino și un espresso cu lapte. Atunci când ei, din propria lor initiativă, se vor informa, atât cererea cât și așteptările vor fi mai mari. “Germanii, francezii, italienii, americanii dar și englezii, au o cultură foarte bogată. Vin și stau la bar, te intreabă de ce faci așa, vor să încerce lucruri noi, sunt foarte deschiși la tot ce e nou. Noi încă nu suntem la acel nivel, dar sunt optimist și cred că vom fi. Deja lucrurile se mișcă destul de bine aici, și cum spuneam, latte art-ul este o necesitate pentru o cafenea, și prin felul ăsta o să reșușim să ajungem acolo unde ne dorim.

screamcoffee

sursă: ubersuper.com

Experiența lui Maty de la Barmaniada 2012 a fost una constructivă și inedită. “Am o povestioară amuzantă legată de participarea mea la concurs. M-am dus cu o cafea de o calitate mai slabă, pentru mine a fost importantă tehnica. Am vrut să fiu mai bun, să îmi îmbunătățesc cunoștințele. Nu intenționam să intru în finală. M-am dus cu un set-up pentru 2 persoane. Din motive financiare am zis că nu investesc așa mult în accesorii. Am intrat în finală unde erau mai mult de 2 persoane. Panică. Am început să cerșesc de la colegi tot felul de accesorii, ca să imi pot face un set-up cât de cât ok. Masa mea arăta ca un curcubeu și așa am reușit să fiu ținut minte foarte ușor. Au fost până la 20 de înscriși, în finală am rămas 8 concurenți. După o așteptare de aproximativ 14 h, am intrat și eu în concurs, ultimul fiind. A fost foarte greu dar totul a fost bine.

Am ieșit pe locul 4, cu o diferență destul de mare de punctaj ce-i drept. Dar cum am zis, m-am dus pentru mine, să îmi îmbunătățesc tehnica. Încurajez pe toată lumea să participe la asemenea comeptiții doarece crești mult. Înveți pregătindu-te pentru concurs, înveți din greșeli, prinzi tot mai multă încredere în tine. Trebuie să trăiești toate acele stări de stres, ușurare, emoții, nervi, bucurie. Este o experiență frumoasă, îți faci foarte mulți prieteni, primești foarte multe informații și poți să vezi la ce nivel ești tu și la ce nivel sunt ceilalți. Nu îmi place să cred ca fur meserie, îmi place să observ, să analizez și urmărind pe altcineva îmi vin și mie idei. Fiecare dintr noi este diferit, drept urmare și tehnicile de preparare a unei cremei de lapte este diferită. Important este rezultatul și să fie făcută cu drag și din pasiune.

Cunoscându-l pe Maty și povestind cu el despre cafea și latte art, mi-a trezit un interes tot mai mare către această “lume” și îi mulțumesc pentru asta. Data viitoare voi încerca să îți captivez din nou atenția. Până atunci informeaza-te, culturalizeaza-te, și fii deschis la tot ce e nou. Oamenii din spatele barului sunt extraordinari cu multe povești interesante. Descoperă-le și tu!

1 reply to this post
  1. Only one slight correction is in order: the hot drinks presented in the pics are those of, what the Aussies like to call, a FLAT WHITE; under any circumstances could that be a latte. I do understand the confusion between the two considering they are both more milky as oppossed to a cappuccino, but there is one huge feature to set the two milk-based cofees apart. Unlike the latte, the flat white’s texture is far more frothy. Additionally, it composes only two shots of coffee as a rule whereas the latte’s number of coffee shots vary depending on the size.
    Please do not take my observations as condescending, but as former Costa Coffee barista i just felt the need to weigh in :)

Leave a Reply

sixteen + 2 =