ramada brasov

Gheața din paharul tău are o poveste. A schimbat lumea și a format o industrie

cover

Suntem obișnuiți să ne răcorim cu apă, limonade, beri, cocktailuri reci și e greu să ne imaginăm savurând un vin alb sau rose cald. Avem frigider, mașină de gheață, congelator… e ceva normal, și nimeni nu se gândește cum ar fi fără sau dacă a fost așa tot timpul, la discreție.

Frigiderul electric e o invenție modernă destul de recentă. Refrigerarea artificială a fost inventată doar la începutul secolului 20, iar eu, într-un articol precedent, am spus deja că gheața după 1830 a devenit accesibilă pentru toți, și înainte era considerat un lux. Am spus și că băuturile pe la mijlocul secolului 19 deja erau preparate cu gheață. Nu vă întrebați cum? De unde au avut gheață? Cum au făcut un Mint Julep cu gheață zdrobită? Unde au ținut gheața să nu se topească? Vă întreb pentru că mai demult eu mi-am pus toate întrebările posibile. În bar gheața nu e doar un accesoriu, e un ingredient foarte important a fiecărui cocktail.

Gheața are funcții foarte importante: răcire și diluare optimă la preparare (prin metodele de preparare shake sau stir), păstrarea temperaturii după servire, păstrarea balansului între “tare” și “slab” adică pe la sfârșitul băuturii să nu rămânem doar cu apă cu aromă de citrice. Cantitatea, calitatea și mărimea gheții sunt factori foarte importanți și fac diferența între un cocktail bun sau rău și dacă celelalte ingrediente sunt de calitate foarte bună.

Știu că deja am stârnit curiozitate, așa că o să povestesc despre gheață, despre cum, de unde și cine…

frederic_tudor_ice_king

Frederic Tudor (1783-1864)

La începutul secolului 19, Frederic Tudor, din Boston, a venit cu ideea de a comercializa gheață adunată din lacurile din Massachusetts și să o transporte și în zonele tropicale ale lumii. Datorită lui, până la mijlocul secolului 19, gheața nu a mai fost percepută ca fiind un produs de lux și a devenit esențială în viața oamenilor.

Înainte de a fi comercializată ca produs de masă, cei bogați își construiau încăperi mari sub casele lor unde depozitau gheața adunată în timpul ierni pentru conservarea mâncărurilor. Astfel, ei erau printre cei puțini care își permiteau să consume și vin răcit la masă.

IceHarvest
icetools.peninsulaice

Revenind la Frederic Tudor, în fiecare iarnă oamenii lui adunau mii de tone de gheață. La început gheața a fost tăiată manual, în blocuri mari, cu un ferăstrău, și mai târziu au dezvoltat o metodă cu care au tăiat blocuri mai mari cu ajutorul cailor.

ice harvest cai

După tăiere transportau gheața în depozite imense, izolate, unde nu se topea nici vara, și de unde era vândută mai apoi în toate orașele din America.

ice-history

Poate nu v-ați gândit până acum, dar gheața este împărțită pe calități, iar această gheață naturală, recoltată de oamenii lui Frederic Tudor, a fost de calitate foarte bună. O să explic imediat de ce.

icedeliverycart.peninsulaice

Gheața s-a transportat și s-a vândut pe străzile orașelor printr-o metodă simplă, după cum vedeți în poza de mai sus. Așa a fost introdusă și în baruri și cafenele. Barmanii primeau blocurile mari de gheață transparentă (gheața transparentă înseamnă că e de cea mai bună calitate, fără aer blocat înăuntru sau impurități și se topește mai încet decât cea opacă) și apoi o tăiau manual cu ferăstrău, ciocan și alte ustensile, la mărimea dorită, de la cuburi până la gheață zdrobită.

block ice

Cine a gustat o băutură rece nu a mai vrut sa bea una caldă

Prima băutură cu gheață a fost Mint Julep. În anii 1820 a fost populară aproape peste tot în lume. A fost urmată de Cobbler, care a fost prima băutură preparată cu shakerul, care tot pe atunci a fost inventat. Iar cum a apărut gheața în pahare, s-a inventat și paiul. Jerry Thomas scrisese deja că orice bar serios trebuie să aibă un shaker metalic. Apoi s-a inventat strecurătorul pentru shaker, și până în 1920 toate metodele și ustensilele pe care le folosim la prepararea cocktailurilor. Gheața a schimbat tot. 

Băuturile în stilul american au devenit populare până în Japonia. În 1860 au fost 5-6 baruri Americane și în Argentina sau Melbourne, Sydney.

Frederic Tudor “The Ice King” a transportat gheață pe vapor în Europa, Cuba, Martinique, și în 1833 și în India. Ziarul “The India Gazette” i-a și mulțumit că a făcut accesibil acest lux. Din punctul de vedere al exportului din America, bumbacul a fost pe primul loc iar pe locul doi gheața. Așa că oamenii au trecut pe băuturi reci, înghețată etc. Au folosit cutii din lemn izolate în care au ținut blocul de gheață și mâncarea.

oakicebox.peninsulaice

Chiar și pescarii au fost influențați. Ei au putut să stea mai mult la pescuit, pentru că au ținut marfa în gheață. Iar berea… ei bine, înainte berea nu a fost produsă vara pentru că se altera foarte ușor, dar cu folosirea gheții a putut fi produsă tot anul. Gheața din Massachusetts a ajuns chiar și-n paharele reginei Victoria a Angliei!

Apoi, după mulți ani de la comercializarea gheții, oamenii au trecut la folosirea frigiderelor, congelatoarelor, mașinilor de gheață… Dar oricând când comandați, de exemplu, un Mojito sau Daiquiri din Cuba sau orice alt cocktail, înghețată sau ice tea, să-i mulțumiți și lui Frederic Tudor, Regele Gheții.

Leave a Reply

20 + eleven =