ramada brasov

El Celler de Can Roca: cel mai bun restaurant din lume în 2013

El_Celler_de_Can_Roca_exterior

Într-un articol precedent vorbeam despre faimosul Ghid Roșu, despre lupta bucătarilor pentru supremație și goana după stele Michelin și uite așa am dat peste acest restaurant, El Celler de Can Roca. Din toate filmulețele văzute și recenziile citite, eu chiar cred că merită un mic detur pentru o experiență culinară unică.

Evoluție spectaculoasă

El Celler de Can Roca este cel mai bun în 2013. Nu o spun eu, o confirmă experții și criticii culinari. Acesta s-a clasat în fruntea clasamentului celor mai bune 50 de restaurante din lume în acest an, un clasament realizat de  revista Restaurant.

interiorul restaurantului

Privind înapoi, în trecutul restaurantului, descoperim o evoluție la începutul anului 2006, când s-a poziționat abia pe locul 21, apoi în 2009 ajunge pe locul 5, în același timp obține cele 3 stele Michelin, urmând ca în anul 2010 să fie clasat pe locul 4. Doi ani la rând este clasat pe locul secund, în urma restaurantului danez, Noma.

Mulți critici culinari care au trecut pragul restaurantului spaniol, au declarat El Celler de Can Roca ca fiind o combinație perfectă între elBulli și Noma, care la rândul lor două sunt restaurante de top.

Un restaurant de familie. Tradiție și excelență

El Celler de Can Roca este un restaurant situat în Girona, un oraș spaniol din zona Catalonia. Acesta a fost deschis în 1986 de cei trei frați Roca chiar lângă restaurantul principal al părinților lor, Can Roca, care era deja deschis încă din 1967. Joan Roca, cel mai mare dintre frați, este bucătar șef, Josep Roca este sommelier  iar cel mai mic dintre frați, Jordi Roca, este patiser șef.

fratii Roca

“The Roca brothers: Three heads and one hat” (via cellercanroca.com)

La sfârșitul anului 2007 restaurantul s-a mutat într-o clădire modernă, la 100 de metri de vechea clădire, care încă mai este folosită pentru staff. Aspectul noului loc contrastează cu meniul sofisticat prin design interior și mese aranjate simplu. Pe fiecare masă sunt puse trei pietre (roca= sp. Piatră) care îi reprezintă pe cei trei frați Roca.

Mă gândesc că a ajunge acolo și  a rezerva o masă este mare lucru, având în vedere faptul că există aproximativ 3.000 de cereri, iar lista de așteptare pentru o masă a crescut de la 10 săptămâni la un an, declara Josep Roca, unul dintre frații care dețin restaurantul. În condițiile în care restaurantul are o capacitate de 45 de persoane.

Meniul. Tradiție catalană cu un twist modern

De ce merită oare să aștepți un an pentru a servi cina într-un astfel de loc? Păi e lesne de înțeles când primește atât de multe review-uri pozitive.

Restaurantul, recompensat în 2009 cu 3 stele Michelin, este combinația perfectă între bucătăria tradițională catalană și cea modernă, moleculară, caracterizată prin creativitate. Felurile de mâncare au fost atent alese și create de cei 30 de bucătari, în frunte cu cei doi bucătari șefi, Jordi și Joan.

La intrare clienții sunt întâmpinați cu o selecție de 5 gustări care prezintă arome specifice din diferite colțuri ale lumii. De exemplu, o mică bilă de pește aromat și înghețat învelit în unt de cacao reprezintă gustul exotic al Thailandei.

micile gustari cu arome din toate colturile lumii

Meniul, după cum am mai spus este o combinație între bucătăria tradițională catalană și gastronomia modernă moleculară. Deci printre felurile tradiționale de mâncare care conțin porumbel, porc , lobstar (nr. homar) și multe preparate pe bază de pește, regăsim și feluri de mâncare neobișnuite precum măsline caramelizate servite pe un arbust de bonsai sau calamar înghețat cu nitrogen lichid apoi transformat în sticksuri crocante.

masline caramelizate pe un arbust bonsai

A, și uitasem să menționez că în restaurantul fraților Roca se regăsesc și feluri de mâncare și deserturi inspirate  din aroma unor parfumuri celebre precum Lancome, Bulgari sau Carolina Herrera. Un spray de parfum este pulverizat în timp ce clienții mănâncă. Asta chiar este o experiență culinară… neobișnuită.

Pe lângă acest meniu sofisticat, El Celler de Can Roca se poate mândri cu o colecție de 60.000 de butelii de vin.

Eu am rămas de-a dreptul impresionată, atunci când m-am documentat în legătură cu tehniciile bucătarilor,  felurile de mâncare spectaculoase, dar și atitudinea relaxată și modestia pe care o au frații Roca atunci când vorbesc despre gastronomie, succes și performanță. Atitudine pe care mi-ar plăcea să o regăsesc mai des și pe la noi.

Leave a Reply

5 + 1 =