ramada brasov

Cum recunoști și cum alegi un vin bun

sursă: economica.net

De curând am vizionat un film a cărui tema a fost organizarea primului concurs de degustare în orb a vinurilor din lumea nou (SUA ) vs. lumea tradițională (Franța, Italia), principalul motiv fiind acela de a declasifica vinurile din lumea nouă.

Nu mai contează că în urma acestei degustări lumea nouă a avut 6 din primele 10 vinuri, contează faptul că noi, ca indivizi, ne limităm să consumam doar ceea ce cunoaștem, fiindu-ne într-un fel teamă să încercăm lucruri noi, probabil, de aceea se spune că în lumea vinului doar 2% dintre consumatorii de vin știu ceea ce consuma. Consider că întotdeauna trebuie să fim nonconformiști, să ne dorim să încercam lucruri noi, să ne bucurăm de provocări noi, să descoperim noi arome și gusturi, să ne dezvoltăm noi, ca indivizi, prin acumularea de cunoștințe.

Toate acestea pot fi descoperite în restaurantele din fiecare oraș, acolo unde poți să te lasi pe mâna unui bucătar, care are imaginație și este dornic să ne surprindă, în vinurile pe care le recomandă ospătarul sau sommelier-ul locului sau chiar în asocierile simple pe care le facem noi, ca și consumatori.

sursă: mensfitness.com

sursă: mensfitness.com

Întotdeauna când vom alege un vin trebuie să urmăm 4 pași importanți:

1. Culoarea vinului: aceasta trebuie să fie o culoare limpede, clară, să ne ducă cu gândul catre curățenie, să ne determine să-l consumăm în continuare doar pentru că l-am analizat vizual.

2. Aromele: turnăm în pahar vinul și încercăm să descoperim aromele acestuia, dar nu oricum ci prin ochii copilului care se regăsește în fiecare dintre noi, pentru că doar în copilarie am încercat să descoperim lucruri noi, fără să ne creeze o repulsie din punct de vedere vizual sau gustativ.

3. Gustul: încercăm să descoperim alte arome, să le asociem cu viața de zi cu zi, astfel încât plăcerea să fie deplină, completă.

4. Post gustul: este criteriul care face diferența dintre un vin bun și unul foarte bun, cu cât este mai lung și mai plăcut, cu atât calitatea vinului este mai bună.

De fiecare dată asocierea gastronomica este foarte bine venită, astfel dacă avem un Cabernet putem să-l asociem un sos de fructe roșii de pădure, la un Shiraz un sos foarte spice, care să-i pună în valoare calitățile, la un Pinot Noir o rață cu un sos de portocale sau un sos foarte rafinat, la o Fetească Neagră o mancare tradițional românească sau la o Tămâioasă Românească un desert nu foarte dulce pe baza de fructe.

good-food-and-good-wine-960x600-wide-wallpapers.net

Frumusețea vinului constă în faptul că putem să-l asociem cu ceea ce ne dorim, iar bucuria pe care o întalnim în fiecare pahar pe care îl consumăm să o împărtășim cu cei dragi, să o povestim prietenilor noștri și să devină un stil de viață pentru noi!

“Bucătăria bună şi vinul bun sunt paradisul pe pământ.” – Henric IV

Leave a Reply

14 − one =