ramada brasov

Cultura ceaiului. Curiozitate, pasiune și… puțină alchimie

cultura_ceai_verde

Atunci când  un bun prieten din Cluj mi-a propus să scriu un articol despre Cultura Ceaiului, ca tea specialist și bun povestitor, am fost convins că va fi un exercițiu destul de simplu. De fapt, nu a fost chiar așa. E foarte dificil să sintetizezi în câteva rânduri o poveste ce începe cu peste 3.000 de ani în urmă.

Să știi să prepari un ceai bun este știință și artă în același timp. Este și filosofie pentru că alegerea unui ceai în  functie de dispoziția ta interioară înseamnă să înveți să te cunoști mai bine. Sunt aproape atâtea varietăți de ceaiuri albe, negre, verzi și tea blend-uri câte varietăți de vinuri albe și roșii și cupaje.

Tea blend-ul este un amestec obținut din diverse tipuri de frunze de ceai negru, realizat de specialiști în vederea obținerii unor note aparte. De exemplu un blend clasic, cu personalitate este English Breakfast obținut în urma cu mai bine de un secol de un… scoțian. Acest “cupaj” este realizat din frunze marunțite (broken leaf) provenite din India (Assam), Sri Lanka (Ceylon) și câteodată China (Keemun).

cultura_ceaiului_ceai_negru

sursă: henonigreentea.com

Să știi să  echilibrezi și să combini ingredientele înseamnă curiozitate, pasiune și chiar un pic de… alchimie.

Prepararea unui ceai te obligă să ieși din rutina zilnică, să te deconectezi și să îți acorzi câteva clipe pentru tine. Infuzia, imersia frunzelor de ceai în apă fierbinte, în vederea extragerii principiilor active îți solicită atenție, răbdare și meticulozitate. Uneori chiar și 10 secunde pot face diferența între o băutură extraordinară si una mediocră. Celor perseverenti, însă, efortul le e răsplătit mult peste ațteptari.

Dacă efectul cafelei este spectaculos, intens, dar scurt ca și un foc de artificii, ceaiul bine preparat îți poate oferi bucuria discretă a unei zile de weekend, deși, ești în mijlocul săptămânii cu o interminabilă “to do list” ce-ți acoperă întreg biroul și chiar se întinde peste ale colegilor. Dacă l-ai preparat bine nu vei avea dezamagirea aceea că s-a terminat prea repede, așa cum se întamplă cu focurile de artificii ale cafelei. Nu e atât de greu pe cât pare și dacă nu ai încercat încă  poate acum e momentul.

În concluzie, pe lângă alegerea tipului de ceai, potrivit nevoilor noastre, trei lucruri sunt determinante în încercarea de a obține “the perfect cup of tea”: apa, ceainicul și modul de depozitare a frunzelor de ceai uscate.

Vă propun să pornim într-o călătorie imaginară pentru a descoperi câteva din secretele aceștei arte si, totodată, știinte: Cultura Ceaiului.

Poate mulți dintre noi ne gândim că ceaiul alb, verde sau negru se obține din plante diferite. La începutul secolului al 18-lea și botaniștii europeni credeau așa! Și pentru că erau foarte convinși că așa stau lucrurile,  au și botezat cele două “plante” în mod diferit: Thea virdis - ceaiul verde și Thea bohea - ceaiul negru. Gustul atât de diferit al celor două băuturi pline de principii active părea să confirme acest fapt. Doar după încă aproape un secol se realizează faptul că și ceaiul verde și cel negru se obțin din frunzele aceluiași arbust exotic originar din China, Camellia sinensis.

camellia sinensis

Diferentele de culoare și gust se datoreaza doar gradului diferit de prelucrare a frunzelor proaspăt culese. Astfel, cunoaștem patru mari categorii de ceaiuri: albe, verzi, oolong (se pronunță u-long) și negre. Despre acestea și multe alte lucruri interesante vom povești în curând.

Până data viitoare, have a nice tea!

Leave a Reply

1 × five =