ramada brasov

Prato, din inima Braşovului

Poza Prato Interior

Interviu cu Mihaela Gheorghe, restaurant Prato, Braşov

U.G: Care este povestea din spatele “Prato” ?

Mihaela GheorgheM.G: Povestea Prato a început în anul 2006 odată cu deschiderea Villei Prato. Cercetând în arhivele Muzeului de istorie din Braşov, am aflat că zona în care aceasta este localizată este cunoscută de mult timp sub denumirea de „Şirul Livezii”. Mai mult, arhitectura iniţială a casei ce urma să aibă ca şi destinaţie turistică o pensiune, avea în spatele ei o mică grădina cu piscină. Acest spaţiu a fost reamenajat în vederea servirii micului dejun într-o seră de sticlă ,sau orangeria, oferind astfel  turiştilor o frumoasă perspectivă asupra întregului oraş. Pornind de la ideea de livadă, am ajuns la cuvântul Prato, a cărui traducere din limba latină semnifică o mică gradină – livada din spatele casei. Deci, brandul Prato a început cu Villa Prato, urmată la 2 ani de deschiderea Restaurantului Prato, situat în centrul Braşovului, în apropierea vilei.

Conceptul urmărit prin specificul italian-mediteranean al restaurantului a fost unul cu focus pe gustul preparatelor,  printr-o atentă selecţie de produse locale proaspete şi italieneşti de calitate. În vederea menţinerii acestui standard ridicat importăm de la cei mai buni producători din Italia, ulei de măsline, măsline, parmezan, prosciutto, precum şi o gamă variată de brânzeturi, salamuri, vinuri şi prosecco. Misiunea noastră este să oferim clienţilor o experienţă culinară memorabilă, într-o ambianţă plăcută şi servicii care să determine revenirea cu plăcere, indiferent că este vorba de mese servite în familie sau de afaceri.

U.G: Ce ne puteţi spune despre designul localului ?

M.G: Elementele de design distinctive, ce au fost inspirate de călătoriile proprietarilor în destinaţii din Europa, America şi Asia, sunt terasa exterioară, barul central- ce animă clienţii în jurul său, dând posibilitatea servirii unei gustări sau degustării unui vin bun până la eliberarea unei mese.De asemenea, merită menţionată şi vitrina cu peşte proaspăt, deoarece la Prato servim doar peşte proaspăt pe gheaţă, vitrina cu specialităţile italieneşti (brânzeturi şi prosciutto), vitrina cu deserturi, toate preparate în restaurant  şi biblioteca de vinuri de selecţie din România, Italia, Franţa, Spania, Chile şi America. De menţionat este şi cuptorul de pizza pe vatră, situat lângă bucătaria utilată tehnic foarte bine.

Peşte proaspăt pe gheaţă

Elementele de decor şi ne referim aici şi la lucrările avangardiste din sticlă fuzionată realizate de către un prieten artist din cadrul grupului, completează plăcut ambianţa creată pentru cele 250 de persoane care pot lua masa în restaurantul nostru.

U.G: Aveţi o specialitate culinară aparte, pentru care clienţii vă trec pragul ?

M.G: Este vorba despre preparatele cu peşte proaspăt şi putem menţiona aici butterfisch cu sos de stridii sau biban în crusta de sare.

U.G: Cu ce se diferenţează “Prato” de celelalte restaurante cu specific mediteranean din Braşov ?

Poftiti la Prato!

M.G: Credem că la aceasta întrebare ar putea răspunde cel mai bine clienţii noştri, dar dacă ne întrebaţi pe noi, am enumera ceea ce urmărim şi anume să fim azi mai buni decât ieri şi mâine mai buni decât astăzi, să facem clienţii să se simtă bine şi să dorescă să revină. Prospeţimea preparatelor, continua inovare, reţete noi, teste de gusturi sau produse pe care să le oferim precum şi o strânsă comunicare cu clienţii noştri ar fi elementele de diferenţiere Prato pe piaţa restaurantelor braşovene.

U.G: Ce planuri de viitor aveţi ?

M.G: Ca şi prim proiect cu finalizare la sfârşitul anului 2014, am defini amenajarea unui hotel de 4 stele, în aceeaşi notă ca şi Villa Prato, cu o capacitate de cazare de 75 de persoane, situat deasupra restaurantului Prato. Pe termen mediu este în proiect deschiderea unui restaurant Prato şi în Bucureşti.

Reţeta:

Butterfisch cu sos de stridii

Butterfisch cu sos de stridii

Timp de preparare:         30 minute

Grad de dificultate:         ridicat

Ingrediente pentru o porţie:

 • Butterfisch                               350 gr
 • Sparanghel                                90 gr
 • Creveţi black tiger 8/12        60 gr
 • Icre negre                                    2 gr
 • Sos de stridii                             100  gr

Sosul de stridii – ingrediente pentru 10 porţii:

 • Ceapă                                          150 gr
 • Morcovi                                      150 gr
 • Apio (tulpină de ţelină)         100 gr
 • Creveţi                                       150 gr
 • Bază sos de stridii                    100 gr
 • Ulei                                              100 ml
 • Roşii decojite                            500 gr
 • Sare                                            30 gr
 • Vin alb                                       100 ml

    Mod de preparare:

1.      Sosul de stridii:

Ceapa, morcovii şi apio se curaţă şi se spală; se taie în bucăţi mari şi se călesc într-o oală cu ulei încins. Se adaugă creveţii şi se mai călesc timp de 5 minute, după care se sting în vin alb. Se completează cu apă până la nivelul compoziţiei şi se lasă să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute. Se adaugă roşiile decojite şi se mai fierb încă 10 minute. Se mixează compoziţia în blender şi apoi se strecoară printr-o sită foarte fină (moţul chinezesc).Se mai fierbe încă 15 minute, la foc mic, împreună cu baza sos de stridii.

2.      Butterfisch cu sos de stridii

Peştele se spală şi se tranşează, după care i se îndepartează pielea.Sparanghelul se curăţă şi posează (fierbe 2-3 minute în apa cu sare şi unt).Black tiger-ul se va decortica şi spăla.Peştele se prăjeşte pe plită, câte 2 minute pe fiecare parte, după care se introduce în cuptorul încins la 175 grade pentru 6 minute.Black tiger-ul se crestează pe lungime şi se fierbe la abur 3-4 minute.

3.      Mod de prezentare şi servire

Pe o farfurie bază, uşor adâncă, se aşează sosul de stridii. Sparanghelul posat se aşează în formă de evantai peste sos. Se aşează butterfisch-ul peste capetele de sparanghel, iar deasupra peştelui, crevetele (black-tiger-ul). Preparatul se va decora cu icre negre, poziţionate pe coada crevetelui.

Leave a Reply

nine − 4 =