ramada brasov

Nuka Bistro, un loc sine-qua-non în Cluj

nuka_bistro_inside

Chiar și oamenii care nu au văzut Parisul îl adoră. Cei care l-au văzut au ajuns să îl iubească. Parisul este o combinație minunată de sentimente și senzații care se leagă printr-un fir propriu. Pentru mine Parisul a fost, de fiecare dată când l-am vizitat, un fel de vis al muzicii auzite înainte, al cărților citite, dar și al romantismului pe care nu știam că îl țin ascuns. Am ales să vorbesc despre Paris la început pentru că articolul care urmează va fi despre un loc nou din Cluj, un loc frumos, cald și echilibrat: Nuka Bistro.

nuka_bistro_bar

sursă: facebook.com/nukabistro

Cultura unui bistro

Îmi amintesc a doua oară când am vizitat Louvre-ul. Nu aveam mult timp la dispoziție și îmi doream atât de tare să văd galeria impresionistă. Toată lumea iubește impresionismul și nu doar pentru arta rezultată, ci pentru felul în care, în timp, acest curent s-a conservat și s-a reflectat în celelalte stiluri. Edouard Manet a fost ultimul pictor clasic și în același timp primul pictor modern.

A fost primul care a îmbinat noul și vechiul, clasicul și modernul, iar pentru acest lucru Charles Baudelaire l-a numit pictorul zilelor noastre. Manet a fost numit primul boem, pentru că inspirația și-a găsit-o în aspectele simple ale vieții de zi cu zi, în lumea bodegilor, a Parisului mai puțin strălucitor. E interesant cum definiția stilului său, combinația dintre clasic și modern, coincide foarte tare cu definiția bistro-ului ori bistrot-ului.

nuka_bistro_detaliu

sursă: facebook.com/nukabistro

La început bistro-urile erau locurile în care puteai mânca ieftin, dar în care găseai și camere de închiriat. Erau locurile deloc pretențioase ale orașului. Se presupune că acest cuvânt bistro, are în mod paradoxal origine rusească. În timpul ocupației rusești a Parisului din 1815, acest cuvânt era folosit de către cazacii care doreau să primească comanda mult mai rapid, ,,bystro’’ însemnând ,,repede’’. Altă variantă ar fi că bistro este un cuvânt derivat din numele unui tip de cafea care era combinată cu lichior, numită bistrouille.

În zilele noastre un bistro este un tip de restaurant cu bucătărie simplă. În epoca modernă, cultura bistro-urilor a fost lăsată în urmă, până în 1992, când renumitul bucătar francez, Yves Camdeborde, a dezvoltat un nou gen de restaurant de-a dreptul revoluționar din punctul de vedere al colegilor săi de breaslă. Prețurile erau ridicol de mici raportate la mâncarea care îndeplinea rafinamentul haute cuisine.

Căldură ecletică

La Nuka Bistro voiam de mult timp să ajung. Văzusem pozele și știam că o să-mi stârnească interesul. Situat în centrul Clujului, pe strada Piața Unirii, Nuka Bistro reprezintă o gură de aer între localurile și restaurantele din Cluj. Spre deosebire de celalte tipuri de restaurante, ori cafenele, bistro-urile sunt mult mai ușor de identificat și studiat deoarece acestea urmează o linie bine definită, dar care totuși te lasă să alternezi. Nuka Bistro merge pe stilul clasic franțuzesc, dalele din teracotă, lemnul în combinație cu fierul, culori de lavandă și derivate mediteraniene ale acesteia.

nuka_bistro_lavanda

sursă: facebook.com/nukabistro

Este un aer eclectic, adica o combinație de texturi și stiluri care se împletesc foarte bine și ating puncte comune în rezultatul final. Îmi plac mult bistro-urile, mie îmi par una dintre ultimele umbre ale lumii teatrelor și șaretelor. Mai demult adoram să citesc cărțile lui Maupassant, descria în detaliu bistro-uri și mă imaginam acolo, cu buzele crăpate de vânt, dar cu dorința de a obține dreptul de vot pentru femei. Da, pe mine m-au afectat cărțile franțuzești și victoriene, știu. În cele din urmă eram trezită din visele mele boeme, de artistă care încă desenează o pisică din două cercuri și două triunghiuri, trebuia să-mi amintesc că nici măcar nu pot pleca din țară fără acord parental, că femeile au obținut deja dreptul la vot și că oricum ar sta treaba nu aș vrea să ajung ca și Julia Roberts în Eat. Pray. Love.

nuka_bistro_mic_dejun

sursă: facebook.com/nukabistro

Apreciez foarte tare faptul că tot mai multe localuri își aleg acest specific, denotă bun gust și o înțelegere avansată a clientului prins între clasic și sofisticat. Mi-a plăcut foarte tare Nuka Bistro, pentru că exprimă foarte bine căldura și dinamismul potolit al unui bistro. Mi-a plăcut și faptul că au ținut mult la ideea barului pe post de ,,altar’’ al unui bistro.

Asta e frumusețea unui loc ca și Nuka Bistro, senzația aceea de căldură, de chalet, de condimente și lavandă, toate îmbinate pe un fundal de muzică bună, moderată.

Bistronomia sau arta din bucătaria simplă

Bistronomia este un concept care s-a dezvoltat la începutul anilor ’90, v-am spus mai sus povestea lui Yves Camdeborde. Este o combinație între bistro și gastronomie, mai mult o combinație rezultată din antiteză, în caz ca e corect să spun așa, sunt aproape sigură că nu, dar am încredere că ați înțeles.

nuka_bistro_meniu_la_vie_en_rose

sursă: facebook.com/nukabistro

Desigur, bistronomia nu se aplică pentru toate bistro-urile, pentru că are o legătură directă cu tipul de meniu. Așadar, calitatea meniurilor definește încadrarea în această sferă a unui bistro. Dacă meniul urmărește o poveste a lui, una diversificată, iar prețurile sunt acceptabile spre moderate, atunci localul are bucătăria caracterizată de bistronomie.

La Nuka Bistro am fost cu o prietenă bună și ambele ne-am luat paste, ea a ales cu ruccola, lucru la care mă așteptam, având în vedere că în Italia am surpins-o mâncând și pizza cu ruccola. De ziua ei îi voi lua o înghețată imensă cu ruccola, sper să îi placă.

Oricum, au fost delicioase. Tagliatelle cu rosii cherry caramelizate, rucola, măsline și sos pesto din busuioc, au fost alegerea ei, iar a mea a fost o combinație la fel de bună dintre tagliatelle cu sfeclă roșie, mac prăjit și sos de brânză maturată. Pastele pe care le-am comandat eu se numesc “La vie en rose” (awww!) și mi-au plăcut mai ales, pentru că se simțea aroma de cimbrișor.

Atunci când simt gust de cimbrișor sau când îl miros, mă gândesc doar la munte și la tufele mici, ascunse sub pietre. În barurile din România când ceri o limonada e foarte posibil să o facă cu helas, așadar e destul de reconfortant să deschizi un meniu și să găsești ,,cimbrișor proaspăt’’.

Subiectul bistro-urilor îl voi aborda mult mai amplu într-un articol viitor. O să vă explic de ce la unele bistr0-uri aveți senzația că ați ratat diamantele din rețetă când ați comandat, pentru că altfel nu ar avea cum să se explice nota dureros de mare. O să vorbim despre asta, dar și despre stilul bistro, de la istorie, la design și rețete.

Dacă mergeți la Nuka Bistro, să mergeți veseli și optimiști, să încercați cu încredere oricare fel de mâncare din meniu, să zâmbiți, să asculați sunetele de pe stradă, muzica, dar și inima, când vă va spune să vă mai întoarceți.

nuka_bistro_orar

sursă: facebook.com/nukabistro

Leave a Reply

eight − four =