ramada brasov

“După ce am închis m-am hotărât: vreau să fiu barman!”

cocktail

Numele meu este Katalin Bene, dar puteți să-mi spuneți „ Kata ”. De peste trei ani mă puteţi găsi aproape zilnic la Corso în centrul Clujului. Sunt barman de şapte ani si de acum o să fiu barmanul vostru.

Aş vrea să vă arăt lumea mea şi să vă introduc în  lumea magică a cocktailurilor, dar prima dată aş vrea să mă cunoaşteţi. Poate vă întrebaţi de ce şi-a ales o fată meseria asta şi trebuie să vă spun că atunci când eram copil nici eu nu visam că o să am o astfel de meserie. Mi-am dorit să fiu medic veterinar, pictor etc. , dar după ce m-am mutat la Cluj, studentă fiind,  mi-am căutat un loc de muncă să pot să mă întreţin singură.

M-am angajat la un local cunoscut pe post de ospătar şi neavând experienţă a trebuit să învăţ totul de la zero. Am învăţat să duc tava, să servesc, şi încă ţin minte cum am vărsat prima băutură pe o clientă (bineînţeles neintenţionat), deci recunosc că nu am fost un talent înnăscut. Norocul meu a fost că am lucrat cu un coleg foarte răbdător care m-a învățat tot ce știa.  Era foarte pasionat de meseria lui și mi-a răspuns la toate întrebările, mai mult mi-a zis şi câte o poveste despre fiecare băutură, iar eu aşteptând comenzile, tot timpul am stat şi l-am privit cum lucrează cu mişcări fluente, elegante, fine, l-am văzut cât de mult îşi dă interesul pentru fiecare picătură ce ajunge în pahare şi pentru fiecare detaliu. Între timp îmi şi explica ce face iar pasiunea lui pentru băuturi m-a fermecat.

rosemary sour

După trei luni un barman s-a îmbolnăvit şi m-a rugat să-i ţin locul până dupămasă. Tot ce a trebuit să fac erau cafele, ceaiuri, sucuri proaspăt stoarse, nimic complicat dar eu m-am bucurat şi ghiciţi ce s-a întâmplat? Acel barman nu a mai venit toată ziua şi cum Murphy nu doarme niciodată, era vineri seara, aglomeraţie şi toţi clienţii au comandat cocktailuri, iar în bar eram doar eu cu reţetarul.

Se zice că dacă vrei să înveţi să înoţi, cel mai bine e să te arunci în apă adâncă și să încerci să ieşi singur. Dupa câteva comenzi am realizat că de fapt ştiu mai multe decât am crezut că ştiu. Bineînţeles că nu era „rocket science”, să nu vă gândiţi la băuturi sofisticate. Era vorba doar de longdrink-urile cunoscute, dar ce am simţit când am lucrat prima dată în bar a fost ceva deosebit. Cât am stat pe sală am fost cam timidă şi nesigură pe mine, în bar m-am simţit în siguranţă şi în largul meu.

Am aranjat băuturile cu grijă cum am văzut de la colegul meu şi am privit reacțiile clienţilor când gustă din băuturi să văd dacă le place. Când m-a văzut patronul m-a întrebat ce caut în bar şi a comandat un Mojito ca să vadă dacă mă descurc. Încă ţin minte cum am pus un bucheţel de mentă ca şi decor, cum am tăiat paiul scurt, cu emoţii şi în gândul meu am auzit cuvintele barmanului „se face aşa ca să fie nasul cât mai aproape de frunzele de mentă, pentru că aşa, în timp ce bei, simţi şi aroma răcoritare a mentei”. Patronul m-a lăudat, iar după ce am închis m-am hotărât: vreau să fiu barman!

purple tarragon

De atunci am făcut totul ca să ajung să lucrez în bar şi de atunci am făcut sute de Mojito şi am spălat mii de pahare, iar într-o seară am dat peste cartea lui Gary Regan, „ The Bartenders Bible”. M-am apucat s-o citesc doar din curiozitate, dar abia m-am putut opri din citit şi ca şi după prima zi în bar, la fel m-am simţit şi după prima carte citită. Am simţit că mai vreau şi m-am apucat să caut cărţi ca o nebună, şi să mă uit după bloguri din străinătate despre băuturi şi cocktailuri. Am ajuns să citesc zeci de cărţi şi bloguri despre bartending, despre gătit, despre băuturi, despre flori, fructe, ierburi, condimente şi vinuri şi într-o zi m-am trezit că studiez moleculele aromatice ca să înţeleg de ce se potriveşte un ingredient cu celalalt.

Bineînţeles pentru toţi din jurul meu am luat-o razna. Mulţi m-au întrebat de ce fac asta sau pentru cine fac asta căci nimeni nu apreciază câtă chimie a ingredientelor știi. Trebuie doar să respecți o rețetă, nu să stai să ți-o explici. Dar răspunsul meu tot timpul a fost acelaşi: pentru mine.

Apoi m-am înscris la o şcoală de barmani, unde am obţinut atestatul de barman şi unde în curând o să ţin un seminar. Dar trebuie să vă spun un lucru: cu cât am citit mai mult, cu atât mi-am dat seama cât de multe lucruri nu cunosc şi nu ştiu încă, și în căutarea lucrurilor noi nu trece zi fără să citesc şi fără să învăţ.

Dacă mă întrebaţi cât de mult ştiu o să vă răspund că prea puţin. Dar am înţeles ceva: să fii un barman bun nu înseamnă să cunoști reţetele, technicile de preparare sau ingredientele. Nu înseamnă să te implici doar în timpul serviciului. Iar să prepari o băutură nu înseamnă doar să amesteci câteva ingrediente. Această meserie te reprezintă atât în timpul liber cât şi în timpul serviciului. Este un stil de viaţă. Este o artă. Mă exprim prin băuturile mele, cu fiecare mic detaliu atât vizual cât şi prin savoare.

Dar să nu uităm nici de ingredientul secret care face diferenţă între două băuturi: sufletul şi pasiunea barmanului şi ştiu că am mulţi colegi atât în Cluj cât şi în restul ţării care sunt de acord cu mine. Iar eu am un sfat pentru voi, dragilor: niciodată să nu vă luaţi după prima impresie a localului în care păşiţi, fie că este un pub, bistro, cafenea sau restaurant, puteţi sa savuraţi un cocktail excepţional, o limonadă delicioasă la fel de bine ca într-un lounge, club sau orice local modern şi fancy și la fel puteţi să rămâneţi dezamăgiţi. Iar dacă mă întrebaţi care este cel mai bun cocktail, răspunsul meu este: nu există cel mai bun cocktail, cum nu există cea mai bună mâncare, cei mai frumoşi pantofi sau haine. Depinde de om şi de ocazie, e ca şi cum nu-ţi iei bocanci când mergi să joci tenis şi la fel ca la orice, calitatea contează nu cantitatea.

corazon mexicano

Băutură e la fel de bună ca şi cel mai ieftin şi cel mai rău ingredient din el. În spatele oricărui cocktail bine făcut este stiinţă, trebuie să înţelegi ce faci, şi după ce ai învăţat toate regulile, abia apoi poţi să-ţi permiţi să le încalci.

Dacă mă lăsaţi, o să vă îndrum şi o să vă arăt ce este în spatele băuturilor, ca să nu vă fie frică să încercaţi şi să savuraţi lucruri noi.

6 replies to this post
  1. Felicitari pentru postari ! Informatii corecte, concrete, usor de citit. Bravo ! Iar acesta in mod special, m-a facut sa ma regasesc in el. Succes in continuare!

  2. Am o nelamurire si vreau sa te intreb. Vreau sa stiu cati ml inseamna cand torn 4 secunde dintr-o sticla cu masura intr-un pahar.

  3. Minunat, chiar imi doresc sa devin barman si nu dupa ce am citit asta ,cu mult inainte , dar tu m-ai convins ..sper sa reusesc sa-mi indeplinesc sarcina ,succes “anywhere” !

Leave a Reply

3 × 3 =