ramada brasov

Doamna T, tratament pentru sindromul The Golden Age

doamna_t_cafea

Sunt convinsă că vi s-a întâmplat cel puțin o dată să auziți oameni care spuneau că și-ar fi dorit să se nască într-o altă epocă. Partea amuzantă este că există un sindrom numit The Golden Age, care se manifestă ca o combinție de pesimism și nostalgie avansată. Oamenii cu acest sindrom cred că oricare altă epocă, ori perioadă istorică ar fi fost mai potrivite decât timpul prezent.

A fost numit The Golden Age, deoarece oamenii regretau cu precadere epoca de aur a Hollywood-ului. Toată strălucirea, tot fastul, eleganța, eticheta, imaginea de ansamblu, atât de diferită față de cea a zilelor noastre.

Unde să mergi în Cluj dacă ai sindromul The Golden Age?

Există foarte multe momente în care cred cu tărie că sufăr de sindromul mai sus amintit. Mi se întâmplă când merg în centru vechi al Băilor Herculane, ori când îl citesc pe Radu Rosetti sau corespondența dintre Martha Bibescu și Marcel Proust. Ar mai fi desigur și pozele lui Henri-Cartier Bresson sau povestea de viață a Sandei Marin, ar mai fi și celelalte o mie de lucruri care îmi induc starea aceasta pentru că sunt fată și îmi plac fluturii și frunzele care cad din copaci, dar între toate aceste elemente fără legătură, un fel de Pinterest al zilelor noastre, își găsește loc o ceainărie. Și da, dacă vorbim despre The Golden Age, atunci considerați-o și o modalitate de tratament.

Doamna T

sursă: facebook.com/ladoamnat

Aflată în centrul Clujului, Doamna T, pentru că acesta îi este numele, reprezintă un portal în timp, dar nu spre trecut, ori spre viitor, ci spre lumea perfectă a romantismului, imaginată de o femeie cu gust și rafinament. Mi-am dorit foarte mult să evit cuvintele acestea: ,,gust’’ și ,,rafinament’’, în România sunt folosite și la Teleshopping și la organizarea nunților. Cu siguranță e mult mai mult de atât. E ca și The Great Gatsby la cinema, iar fetele știu la ce mă refer, e o îmbinare minunată între sunet, imagine și atmosferă, iar asta te face să-ți dorești să gesticulezi cumva, pentru că știi că tocmai ai descoperit ceva remarcabil.

Savoir-vivre: arta de a-ți trata localul cu eleganță

La Doamna T miroase a ciocolata caldă cu piper și a mirodenii, iar în fundal se aud cinteze. E ceva ce în Cluj redefinește romantismul acestor ceainări/cafenele care își doresc a avea un aer chic și de bon ton. E deranjant, pentru că atunci când spui romantic lumea se gândește la șampanie, cereri in căsătorie cu petale de trandafiri în fața blocului și ,,Vrei să fii soția mea?’’ scris cu lumânărele rotunde. În acest loc, romantismul e foarte bine conturat și subtil plasat, regăsești elemente sugestive pentru multe perioade și îți dă senzația că fiecare obiect a venit singur de unde era, casă sau târg, și s-a așezat cuminte pentru când îi va veni rândul să fie apreciat.

Un alt lucru notabil, ar fi cel legat de evenimentele pe care Doamna T le găzduiește, de la concerte la degustări de vinuri și brânzeturi, celebrele seri de film, ori workshop-uri de design interior. Peste vară s-au organizat întâlniri unde s-a discutat despre savoir vivre sau arta de a trăi cu eleganță. Ceea ce e frapant și în antiteză cu realitatea. Tot aici poți vedea filme foarte bune, de exemplu poti merge cu prietenele la Breakfast at Tiffany’s sau poti avea ocazia de a plânge sincron cu încă douăzeci de fete pe As time goes by. (Idee care mi se pare de-a dreptul grozavă, dacă tot veni vorba).

Concert Ada Milea la Doamna T

sursă: facebook.com/ladoamnat

Într-adevăr, aerul de salon interbelic se simte, iar micile mileuri apretate te fac să-ți dorești scrisori de pe front și un gramofon din care să răsune Ella Fitzgerald. Există și un raft de cărți, toate ale autorilor clujeni, care pot fi cumpărate, cum de altfel există și prăjituri și dulcețuri făcute în gospodărie.

Nu e unul din locurile cu poze mari care să le înfățișeze pe Greta Garbo, ori pe Audrey Hepburn ca să îți sufgereze: ,,Aici apreciem Old Hoolywood și film noir, iar asta ne face stilați’’. E un loc care vibrează de căldură, care se simte în pozele vechi, in tapițeria scaunelor și forma meselor, chiar si Sophie cățelușa Chow Chow care se plimba indiferentă, are farmecul ei raportat la atmosferă.

Doamna T este locul în care poți savura un vin bun, poți vedea un film excelent și cu puțină imagianție, te poți lăsa transpus într-o atmosferă balzaciană de salon, evidențiată în mod straniu de elemente mult mai noi, dar minunat amplasate.

Doamna T mediu

sursă: facebook.com/ladoamnat

Trebuie să mergeți voi în vizită la Doamna T, pentru ca eu aș putea sa continui la infinit comparațiile, până să ajung să-mi imaginez cum ar arăta Fontana di Trevi fără turiști, doar cu Anita Eckberg, dar nu ar avea sens, pentru ca locurile frumoase, sunt frumoase tocmai pentru diversitatea senzatiilor pe care le stârnesc.

Dacă vi se întâmplă să simţiţi uneori că realitatea vă sufocă sau dacă în mod straniu vă năpădeşte o nostalgie ciudată, Doamna T este locul potrivit pentru ,,tratament”, încercaţi o băutură pe care nu aţi mai baut-o, ascultaţi atent melodia aceea ciudată potrivită pentru vremurile de aur de la Capşa,  despre care aţi citit în romanele poliţiste din adolescenţă şi adulmecaţi aerul cu setea omului care simte diferenţa. La Doamna T aveţi voie să vă induceţi sindromul The Golden Age, aveţi voie să vă lăsaţi cuprinşi de melancolie, dar în acelşi timp e impetuos să traversaţi portalul despre care vorbeam, cel spre o lume perfect imaginată a unui romantism târziu.

1 reply to this post
  1. Este intr-adevar foarte frumos la Doamna T, este o atmosfera specifica si total diferita fata de alte localuri din Cluj.
    Am stat si eu de vorba si am scris despre “Doamna T” zilele trecute. Stiai ca numele este inspirat din Patul lui Procust? Sau ca este un tablou cu 2 miri in a doua incapere? Ei sunt chiar bunicii doamnei superbe care te intampina. :)

    O zi frumoasa!

Leave a Reply

14 − six =