ramada brasov

Uleiul de măsline, elixirul tinereţii

ulei de masline mancare

 

În ultimii ani, uleiul de măsline a devenit un ingredient esenţial în bucătăriile din toată lumea. Delicios, cu o aromă aparte, a înlocuit uşor uleiul de floarea soarelui. Mai jos, vă prezentăm câteva secrete şi curiozităţi despre acest “aur lichid”.

  1. Hipocrate obişnuia să numească uleiul de măsline marele terapeutrecomandându-l în peste 60 de terapii.
  2. Uleiul de măsline conţine anti-oxidanţi naturali care ajută la prevenirea bolilor de inimă, reglarea nivelului de colesterol şi a zahărului în sânge.
  3. Tot aceşti anti-oxidanţi găsiţi în uleiul de măsline, întârzie procesul de îmbătrânire (previn eliberarea de radicali liberi care provoacă îmbătrânirea celulelor)
  4. Femeile din Grecia Antica foloseau uleiul de măsline ca fard de ochi, amestecându-l cu cărbune. Astăzi, uleiul de măsline este unul din cele mai folosite ingrediente în demachiante şi creme. Curios, nu ? :)
  5. În Roma Antică, masajul la care era folosit uleiul de măsline se numea baie de tinereţe”.
  6. Nu conţine colesterol. O lingură de ulei de măsline are 120 calorii şi 14 grame de grăsime.
  7. Uleiul de măsline este de fapt un… suc. Deoarece măslinele sunt fructe,  iar uleiul este produs prin presarea lor, acesta poate intra cu uşurinţă la categoria sucuri de fructe.
  8. A fost unul din ingredientele aduse de Cristofor Columb în America. Uleiul de măsline nu a fost bine primit de către americani, însă după câteva secole a fost introdus cu succes în bucătaria americană de către imigranţii italieni şi greci.
  9. Uleiul extra-virgin reprezintă rezultatul primei ture de presare a măslinelor, acesta fiind uleiul de cea mai bună calitate.
  10. Se obţine la fel ca acum mii de ani, prin presare, însă tehnica manuală a fost înlocuită cu cea mecanizată.

ulei de masline

 

Foto: Pinterest

 

Leave a Reply

seven − two =