ramada brasov

Scorţişoara, sau “Scorţi” pentru prieteni

Scortisoara Cassia 2

Nu am să uit niciodată cum atunci când eram mică, mama mă desemna pe mine să dau fructele pentru prăjitură cu zahăr şi “scorţi” cum îi ziceam pe-atunci. Aroma sa puternică mă făcea să îmi doresc şi mai mult ca prăjitura să fie gata cât mai repede!

Sunt sigură că scorţişoara are un loc special în bucătăria şi bucatele oricărui  gurmand, dar mai ales iubitor de dulciuri, însă puţini dintre noi îi cunoaştem istoria şi calităţile. Vă invit la o călătorie…aromată!

Acest condiment deosebit, provenit din Sri Lanka, e unul din cele mai vechi mirodenii de pe Pământ fiind menţionat până şi în Biblie. Îl găsim atât în cărţile de medicină chinezeşti din anii 2000 îHr cât şi în scrierile egiptenilor. Se spune că scorţişoara era considerată mai preţioasă până şi decât aurul! În trecut, era folosită de către medici şi vraci pentru a calma durerile de gât sau tusea şi pentru îmbălsămare. Există mai multe feluri de scorţişoară, cele mai cunoscute fiind Ceylon şi Cassia (cultivată în China, Vietnam şi Indonezia), cea din urmă fiind cea mai consumată datorită faptului că e mult mai ieftină.

Scortisoara Cassia

Scorţişoara provine din scoarţa copacului scorţişor (haios, nu ? :) ) iar de-a lungul timpului, a fost cunoscută şi apreciată atât pentru calităţile ei curative cât şi pentru proprietăţile de întinerire.

Calităţi :

1. Poate reduce nivelul colesterolului.

2. Poate determina scăderea nivelul zahărului din sânge şi creşterea producţiei de insulină în organism.

3.  Stimulează memoria.

4. Are efect de anti-coagulare a sângelui.

5. Luptă cu bacteria E-Coli din sucurile nepasteurizate.

6. Elimină durerile de cap şi ameliorează migrenele.

7. Combinată cu mierea poate fi un bun ameliorator a durerilor provocate de artrită.

8. Remediu împotriva frigului şi a crampelor musculare.

Foto: Pinterest

Leave a Reply

seventeen + 20 =