ramada brasov

Interviu cu Fata Care Gătește Cu Flori (Claudia-Romana Rista)

Rista de bucate

Pe Romana am cunoscut-o acum ceva timp la inaugurarea noului restaurant Aroma și ne-am plăcut din prima. Am hotărât să o descos pentru voi în “Livada” într-o zi cu soare. Ne-am întins la povești și parca  timpul s-a oprit în loc. Ne-am purtat gândurile și papilele gustative…. din Franța – pe care o ador și eu, și ea, până în Italia și-n restul Europei. Vă marturisesc că este o persoană extrem de caldă, empatică și cu un suflet mare. Surpriza pe care v-o pregăteam este următoarea:  “Fata care gătește cu flori” va avea o rubrică permanentă la noi pe site prin care ne va dezvălui lunar secrete din bucătaria lumii :) . Vă las să o descoperiți în interviul de mai jos:

1. Bună Romana și îți mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp pentru întâlnirea cu mine. Ce face “fata care gătește cu flori” prin Cluj?

În Cluj am fost solicitată să pun bazele unui proiect culinar pe mai multe arii operaționale și creative: creație meniu & vin, meniu cu flori, achiziții dotări & veselă, lanț de aprovizionare și nu numai. Mă întorc la București, însă mă voi reîntoarce de fiecare dată cu drag în acest oraș.

Claudia Rista de bucate

2. Ce ți-a plăcut în orașul nostru și te determină să te întorci cu drag aici?

În primul rând pentru oameni, în al doilea rând pentru oraș și-n al treilea rând pentru bucate. Dac-ar fi să fie toamnă, m-aș întoarce în Cluj  la cules de inspirație în Livada”, s-aud clinchetul vaselor de email, ca mai demult. M-aș întoarce pentru un aer boem, acum dobândit în adevarătul sens al cuvantului, în Grădina Boema”. Pe lista mea de revederi nu ar lipsi  Via” și Baracca”, uite ce fain sună deja. M-aș lăsa dusă de val, fie de o stare de Euphoria Biergarten”, fie de Aroma” de pe Feleac. Și aș levita admirând Clujul de pe-nălțimi, vorbind despre prietenie pură și pasiuni, sub cer și sub nori, sus, deasupra la Beyfin”. Apoi aș reveni pe pământ și aș colinda Corso-ul clujean…

3. Știu că te fascinează bistro-urile…

Așa este, au farmec aparte, la Paris, la Lyon, în Provence, la Viena, la Praga, de ce nu și la Cluj? Aici la Cluj, și nu numai, m-aș plimba pe Corso în căutare de bistro-uri cochete, care abordează o bucătărie de bună factură cum ar spune francezii, simplă, cu o formulă excelentă de calitate și poziționare ca și preț. Aș poposi îndelung în bistro-uri cu o selecție de vinuri exclusiv românești, de ce nu de viță pură de-a noastră cu brânzeturi autohtone să ne mandrim ?!…: vinuri ‘au verre’, ‘en carafe’ și ‘en bouteille’. Aș fi cu ochii la ‘tableau du jour’, la amprenta bucătarului pe care aș vrea să-l întâlnesc în sală, la coșul zilnic de piață și de sezon, la ingredientele de marcă autohtonă și roadele acelui tărâm regăsite în preparate. Să spunem că aș căuta o bucătărie de provincie, adecvată, de bistro, de ce nu?!… M-aș uita apoi la ambianță, la decoruri, la scaune…Scaunul nr. 14” pentru cunoscători… Și-l citez aici pe Laurent Bromberger, un avizat al bistro-urilor pariziene: “un bistrot, c’est avant tout une ambiance, un patron, un gueule, une humeur”.

4. De data aceasta mi-ai anticipat tu întrebarea. Știu că te fascinează Franța și castelele de pe Valea Loirei. Ne poți da câteva sfaturi vizavi de ceea ce ai descoperit din punct de vedere culinar în Franța și ar fi aplicabil în viața noastră de zi cu zi?

Nu sunt bună la dat sfaturi, mai degrabă primesc ;-), însă vom avea ocazia să vorbim cu siguranță mai multe despre Franța. Acolo mai mult ca oriunde am călătorit, am distins bucătăria regională ca punct de plecare în meniuri. Față de alte țări, la noi nu este exploatată la justa valoare, pe cat potențial oferă. Uite, venind înapoi din Franța, mă încântă să dau viață în farfurie rețetelor vechi folosind ingrediente de azi, de ce nu cu roadele pământului pe care mă aflu. Și da, Valea Loirei rămâne în sufletul meu și pentru picnic-urile în stil, nocturne, și cu bunătăți ‘au teroir’.

5. Pentru ca să fie clar pentru toată lumea, deși știm că ești singura care  gătește cu flori: când te-ai hotărât să gătești cu flori și de ce ai ales florile?

Se cade să-ți mărturisesc de la-nceput. Nu sunt singura care gătește cu flori și asta mă bucură enorm. Însă, cineva mi-a spus la un moment dat că am lansat o tendință, că am pus punctul pe ‘i’. Și asta ma deosebește, mă diferențiază.

Dacă până nu demult puteam regăsi flori doar în farfuriile marilor restaurante și asta mai rar, acum mi-a fost dat să întâlnesc preparate cu flori comestibile mult mai des. Fie în meniuri de restaurante, cafenele, braserii, în special în deserturi sau ca decor în farfurie. Lavanda am întâlnit-o și în Cluj: un creme-brulle cu lavandă și mai des în băuturi, cafea…: o cafea irezistibilă cu flori de levănțică sau o limonadă cu flori de soc, summer drink-uri cu infuzie de trandafiri. Am regăsit și salut astfel de inițiative de gătit cu flori pe rețelele de socializare și pe blogurile pasionaților : sunt rețete minunate de dulcețuri de fructe sau biscuiți în combinație cu lavandă, clătite cu flori de salcâm, dulcețuri din petale de flori de trandafiri sau flori de dovlecel gătite. Și asta numai ca să iți dau un exemplu de ce acest tărâm fantastic merită descoperit și aprofundat.

Tarta flori de trandafir

În ceea ce mă privește acum un an și jumătate am luat drumul pasiunii, un drum care s-a dovedit a fi presărat cu multe flori ;-) Așa am devenit Fata Care Gătește cu Flori. Am debutat pe postul național de televiziune într-o emisiune transmisă în direct din Orașul Florilor, Timișoara. Din acel moment, în emisiunea în care am gătit cu flori de dovlecel, de trandafir, de floarea-soarelui, de albăstrele și bineînțeles cu levănțică, m-am ales cu numele și am știut că din meniurile pe care le creez nu vor lipsi niciodată florile. Ulterior, Fata Care Gătește Cu Flori a devenit și un nume inspirațional. Am fost invitată și am dat curs unor întâlniri, prezentări, schimburi de idei pentru că oamenii din jurul meu să-și urmeze pasiunea, să-și urmeze visul, așa cum o fac și eu.

Hai sa gatim cu flori

6. Ai o relație “specială”  cu lavanda. Ne poți îndruma cum să o folosim în bucătărie?

Am folosit lavanda într-un sos special răcoritor pentru ardeii copți. Preferatele mele și cu care am încântat nuntași au fost bezele cu flori de levănțică. Fac o spumă de zmeură cu lavandă și mentă la petrecerile cu prieteni. Tartele mele cu dulceață de coji de lubeniță și lavandă au ceva aparte, pe sufletul meu, pentru că nu îmi ies două la fel. Am o râșniță specială cu sare de mare mediterană și flori de levănțică.

Hai sa gatim cu flori cu Fata Care Gateste Cu Flori (2)

7. Ce flori folosești și de unde le procuri?

Eu gătesc cu flori provenite din culturi bio. În funcție de sezon gătesc cu toporași, flori de dovlecel, petale de albăstrele, gălbenele, flori de mărar, de rozmarin, de salcâm.  Cu lavandă, șofran (crocus sativus), cu apă de flori de portocal.

Fata care gateste cu flori, in gradina

 8. Există vreun risc când gătești cu flori? Există flori cu un anumit grad de toxicitate?

Pentru cei ce vor ceva unic în farfurie recomand o documentare amănunțită înainte și cunoaștere denumirilor în latină ale plantelor comestibile. Nu recomand florile culese de la marginea drumului. Pistilul și staminele florilor (cu mici excepții) trebuie înlăturate la gătire. În nici un caz nu gătiți cu flori de la florării sau provenite din pepiniere. Eu sunt foarte atentă la meniu când am la masă persoane cu sensibilități: polenul poate declanșa alergii.

9. Știu că reușesti să personalizezi fiecare preparat în funcție de regiunea în care gătești. Ne poți da câteva exemple? Eu personal știu de un tzatziki delicios făcut de tine cu iaurt de bivoliță de la Napolact …

Legătura o fac astfel, pentru că vorbim aici de pasiune, de un gust, de un post-gust, de combinații noi, inedite, de o stare, de o cultură a locului, de o modă. Dacă sunt la Cluj, rețeta mea de tzatziki va fi facută cu iaurt de bivolița din zona Clujului sau iaurtul Cedra de Napolact. Și pastele vor avea un gust bun atunci când folosesc în loc de parmezan ‘brânză talienească”. Pentru cei atenți la dietă prepar un dressing la salată folosind laptele covasit de la Covalact de Țară și muștarul de Tecuci. O mămăligă rulată cu arome de Provence ar putea fi desăvârșită cu o smântână cu 10% grăsime tot ‘de Țară’ și cu telemea de Lechința. La vinurile românești aș alege tovarăș de vorbă lungă, brânza maturată și extramaturată din Carpați, soiuri nobile ce fac concurență vedetelor franțuzești sau italienești: Sugo și Tekeroi.

Rețetele pe care le creez mă pun mereu într-o postură frumoasă și delicată ca o floare: cel pentru care gătesc, cel care degustă bucatele mele are întotdeauna verdictul final. Aflarea acestui verdict a devenit, de când mi se spune “Fata Care Gătește Cu Flori”, punctul culminant al muncii mele, care mă responsabilizează, mă face să merg mai departe, să fiu mai bună și pasionată 100% de ceea ce fac.

10. Ce faci când vizitezi o țară în care n-ai mai fost niciodată? Unde alegi să mănânci: la restaurantele cele mai bine cotate sau la cele de la colț de stradă?

Aș vrea să zâmbim puțin și să-ți spun direct: că îmi urmez instinctul. Merg ‘după nas’ cum s-ar spune ;-) Prietenii mă urmează pentru că știu că nu dau greș în alegerile pe care le fac. Apoi mănânc cu ochii și-n cele din urmă post-gustul este cel care are ultimul cuvânt. Cel mai bine pot să îți spun de pe acum că am savurat mâncarea în casele oamenilor sau din bucatele pregătite mie special, indiferent de locul în care m-am aflat. 

11. Ce loc din cele vizitate te-a impresionat cel mai profund și ce destinație visezi să descoperi pe viitor?

În 2013 mi-am propus să călătoresc mult, să călătoresc cu bucatele și să iau cât mai mulți tovarăși de drum. Am călătorit în douăzeci de colțuri de lume miercure de miercure în cadrul unui proiect și concept nou pe care l-am creat și adus pe piață împreună cu partenerii mei, exclusiv în București. Și Clujul a fost un popas culinar. Călătoresc cu bucatele în diverse locuri creative, fie în cadrul unor evenimente private sau corporate. Am dat curs unor teambuilding-uri cu Fata Care Gătește Cu Flori: Comunicare prin mâncare. Am fost solicitată să creez și să pregătesc meniuri de evenimente în care să comunic cultura organizației prin bucate. O petrecere reușită de zi de naștere a fost una tematica: “New York-Moscow Shakehands Party”. Un bufet reușit a fost unul în care numele omonim al organizației a fost fructul principal în toate tartele mele. Fie că am fost la o cabană de vânătoare, fie într-o casă nobilă, la o galerie de artă, la palat, fie în casa bunicii sau la țară, la munte sau la mare, meniul meu poartă amprenta locului și influențe ale unei bucătării ale unui alt loc de pe glob pe care îl simt atunci mai potrivit și actual pentru a crea o atmosferă unică, de neuitat.

12. Cum intenționezi să dezvolți brandul “Fata care gătește cu flori” în viitorul apropiat?

Când am pornit la drum știam un singur lucru: purtam acel ceva cu mine ce mă face să nu fac cale de-ntoarcere, oricât de spinos, de dur, cu suișuri și coborâri, s-ar arăta drumul pe care l-am ales. Să nu mă abat de la visul meu, oricare ar fi el. Până la urmă și cele mai frumoase flori din lume au spini, nu-i așa?!… Cresc zi de zi și cresc organic, cred că acesta este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le-am dobândit și care dezvoltă de fapt conceptul meu. Așa-i și cu florile… înfloresc atâta timp cât sunt udate după o anumită regulă, când cineva are grija de ele și o face din tot sufletul.

13. Se vede în tot ceea ce faci că inspirația și curajul sunt cu tine mereu. Ai un motto după care te ghidezi în viață? Poți transmite cititorilor “Urban Gourmet” câteva sfaturi de urmat?

Îți mulțumesc pentru aprecieri. Pentru cei care vor să țină aproape cu mine o pot face pe paginile mele de facebook: Rista *de bucate și Fata Care Gătește Cu Flori și în curând dacă va fi posibil mai des în universul ‘Urban Gourmet’. Nu dețin sfaturi însă ceea ce îmi doresc este să-i încurajez pe toți cei care vin la mine pentru ca au o pasiune și nu știu de unde să înceapă. Le spun tuturor, să continue…să continue. Keep going…keep walking…keep dreaming…make it happen! Să creada în ei, în forțele proprii și-n visul lor. Să-și împlinească visul! Este cum spune Lady Bird Johnson: “Acolo unde există flori, există speranță!”.

Leave a Reply

3 × five =