ramada brasov

Euphoria pentru Horeca

Euphoria Biergarten Bar

Interviu cu Emanuella Treznay, directorul executiv de la Euphoria, Cluj-Napoca

U.G: Care este povestea din spatele “Euphoria” ?

Emanuella Treznay       E.T : Cosiderăm că “Euphoria” a devenit un brand în Cluj datorită faptului că are o istorie de 15 ani. Sigur că pe parcursul vremii s-a remodelat, am adăugat de la an la an câte ceva care să-i reîmprospăteze imaginea, din dorinţa de a deveni cel mai potrivit loc pentru o incursiune în lumea culinară într-o ambianţă cât mai diversificată care să ofere cele mai plăcute momente de relaxare. Locaţiile noastre actuale sunt “Euphoria Biergarten” de pe strada Cardinal Iuliu Hossu, restaurant “Fabrica de Bere Ursus” şi “Euphoria Music Hall”, de pe Calea Mănăştur.

U.G : Ce ne puteţi spune despre decor şi ambianţa creată?

E.T : În toate locaţiile dispunem de spaţii generoase atât în interior cât şi în   exterior, terasele noastre fiind puncte de atracţie de-a lungul verii. Terasa “Euphoria Biergarten” este o adevărată oază de linişte şi prospeţime în zilele toride de vară, aceasta fiind amenajată astfel încât multitudinea de plante existente şi susurul liniştitor al apei iazului care umple decorul, să ofere cele mai plăcute momente de relaxare.

Bar Euphoria

U.G: Care este poziţia pe care “Euphoria” o are pe piaţa clujeană?

E.T :În Cluj ne aflăm printre cele mai frecventate locaţii. Atât “Euphoria Biergarten” cât şi restaurantul “Fabrica de Bere Ursus” reprezintă pe lângă locuri destinate întâlnirilor între prieteni sau întâlnirilor de afaceri şi puncte de atracţie turistică datorită arhitecturii, ambianţei oferite şi a istoriei berii clujene “Ursus”.

U.G : Există un preparat anume, o specialitate pentru care clienţii vă trec pragul?

E.T :Meniul nostru este creat de bucătari de specialitate care sunt atenţi la toate detaliile legate de  complexitatea şi îmbinarea gusturilor şi nu în ultimul rând de aspectul preparatelor. Materia primă este pe primul loc ca importanţă, aceasta fiind atent selecţionată, astfel încât să confere maximum de calitate preparatelor. Bineînţeles, avem şi specialităţile casei. Câteva dintre acestea sunt “Savory Beef Ribs”, coaste de vită gătite cu cimbru verde, portocale şi chilli cu cartofi Dijonaise, sau cel mai fresh preparat “Euphoria Salad”, salată cu piept de pui pane, ardei copţi marinaţi, roşii cherry, mix de salate şi cremă de brânză cu susan. Acestea sunt doar două din preparatele pe care le punem la dispoziţie, dar nu sunt de neglijat nici grilurile şi preparatele precum ciolanul de purceluş, care au mare trecere în combinaţie cu  colecţia de bere. Aici ar fi amintit  renumita bere Ursus nefiltrată şi nepasteurizată care este  fabricată la Cluj-Napoca, după un proces tradiţional. La fabricarea acestei beri sunt folosite doar ingrediente clasice: apă, malţ din orz, hamei şi drojdie de bere.

Savory Beef Ribs

U.G : În ceea ce priveşte meniul de băuturi – pentru ce este “Euphoria” renumită printe clujeni?

E.T : Băuturile noastre, atât cocktailurile cât şi limonadele respectă reţeta clasică şi corectă acceptată de specialişti. Modul de servire al băuturilor este important, contează fiecare detaliu începând de la calitate şi cantitate până la tipul de pahar folosit. Foarte căutate sunt limonadele la 0.5 L sau cocktailurile răcoritoare cum ar fi renumitul  “Mojito” .Fiind o băutură foarte populară au apărut şi multe variante. Noi îl preparăm după metoda tradiţional cubaneză într-un pahar înalt, dintr-o măsură generoasă de Rom Havana Club( 40 ml), frunze de mentă întregi, sirop de zahăr din trestie, suc proaspăt de lime, gheaţă şi apă minerală, cantitate totală 360 ml. Vă recomandăm cu căldură varianta cu ghimbir sau căpşuni.

Limonada

Reţeta :

Sigur că cea mai cerută băutură este berea “Ursus nefiltrată”. Viaţa berii începe cu măcinarea malţului blond, din orz, care dă berii consistenţă şi a unui malţ special prăjit, de la care berea va căpăta culoarea aurie. Făina de malţ obţinută astfel, se amestecă cu apa pură, iar plămada rezultată se încălzeşte încetişor, astfel încât amidonul din malţ se transformă în zaharuri, care împreună cu drojdia, vor da tărie berii .

Plămada uşor încălzită urmează a se fierbe căpătând un gust bogat, echilibrat precum şi acea culoare aurie unică.

Înspre finalul fierberii, plămada se separă de mustul dulce, după care se adaugă  hameiul şi se trece  din nou prin clocot, obţinându-se astfel acel  gust  specific  cu o aroma fină, unică.

După fierbere, acest amestec  se lasă la răcit şi limpezit, iar apoi se amestecă cu drojdia de bere şi se aşează la maturare şi fermentare .

În timpul fermentării, pe lângă alcool şi dioxid de carbon, drojdia eliberează compuşi de aromă care completează gustul acrişor, specific, cu arome uşor florale si fructate.

După fermentare, drojdia este eliminată în cea mai mare parte, şi berea astfel obţinută urmează a se răci uşor, pentru a putea  intra în ultima etapă, cea de maturare . În această etapă, berea se păstrează la o temperatură scăzută, aproape de 0 grade Celsius. Astfel, berea ajunge la maturitate, definindu-şi pe deplin aromele şi căpătând o carbonatare naturală specifică berii “Ursus nefiltrată”.

După maturare berea are o uşoară aromă de drojdie, care îi conferă o notă de prospeţime evidentă, specifică berii nefiltrate. Pe lângă gustul şi aroma care sunt unice, această bere mai are o caracteristică care îi conferă unicitate, şi anume faptul că este nepasteurizată, având o durată de viaţă scurtă, de numai 7 zile, ceea ce înseamnă că o vei găsi şi o vei consuma întotdeauna proaspătă .

Euphori Digital

 

Leave a Reply

16 − 6 =