ramada brasov

Şampania, băutura ce acompaniază bucuria!

Dacă într-un alt articol vă dădeam câteva ponturi despre cum să alegeţi şampania, de data aceasta vă prezentăm  câteva secrete şi curiozităţi legate de această băutură elegantă şi de cum se savurează ea.

moet champagne

1. O sticlă de şampanie are în jur de 49 milioane de bule de aer. Cu cât bulele sunt mai mici, cu atât mai bună este şampania.

2. Presiunea dintr-o sticlă nedeschisă de şampanie e de 3 ori mai mare decât presiunea dintr-o anvelopă de maşină.

3. Paharul nu trebuie niciodată ţinut de cupă, ci de piciorul paharului, asta pentru a evita ca temperatura mainii sa încălzeasca continutul.

4. Se zice că cupa specifică şampaniei a fost realizata după un mulaj după forma sânilor lui Marie Antoinette. Bineînţeles, “les connaisseurs” ştiu că paharul ideal nu este cupa, ci paharul flute. 

5.  Paharul în care este servită şampania are un mare impact în aşezarea bulelor. Dacă acesta este răcit înainte de turnarea şampaniei, bulele vor fi mai slabe şi mai puţine în timp ce dacă paharul este puţin murdar sau cu grăsime, bulele vor fi distruse instant.

6. Un pahar de şampanie conţine mai puţin de 100 calorii – aproximativ cât o banană.

7. Unele seturi au zgârieturi pe fundul paharelor de şampanie, astfel încât bulele să se formeze mai uşor. Când bulele sunt destul de mari şi se desprind de fundul paharului, formează perle aurii, frumoase şi elegante  ce transportă aromele şi parfumul la suprafaţa băuturii.

8. O stafidă ţinută într-un pahar de şampanie, va continua să urce şi să se scufunde în băutură. Acest fapt se datoreaza dioxidului de carbon din bule care se prind de “ridurile” stafidei şi o plimba prin pahar.

9. În filmele James Bond, personajul bea în jur de 40  pahare de şampanie. (Să fie oare acesta motivul şarmului său ? ;) )

10.  Marilyn Monroe a făcut baie într-o cadă plină cu şampanie. La acest răsfăţ luxos s-au folosit 350 de sticle de şampanie.

Madame Bollinger, proprietara  unei mari case de producători de şampanie – Casa Bollinger, spunea aşa : “Beau şampanie atunci când sunt fericită sau când sunt tristă. Uneori beau şampanie când sunt singură, iar când am companie mă simt obligată să beau un pahar. Cochetez cu ea (cu şampania) când nu îmi este foame şi o beau când îmi este. Altfel, nu mă ating de ea – doar când îmi e sete.”

Ce ziceţi de un răsfăţ cu şampanie? :) Cheers!

Foto: Pinterest

Leave a Reply

two × 1 =