ramada brasov

Seară gastronomică cu degustare de vinuri

Seară gastronomică cu degustare de vinuri la Fork and Cork! O explozie de gusturi, de preparate şi de vinuri atent selecţionate. 

Restaurantul Fork and Cork s-a deschis în noiembrie 2012, are o capacitate de 20 de locuri în salon, 50 de locuri la etaj şi încă 50 de locuri pe terasă (locul unde probabil vă doriţi să fiţi acum :) ). Urban Gourmet a participat la evenimentul “Seară gastronomică cu degustare de vinuri” joi seara, 13 iunie şi am rămas plăcut impresionaţi. 

Treptat, începând cu ora 20:00, lumea s-a strâns la degustare, iar Delia Banga, de la Crama Noastră, ne-a purtat paşii printr-o selecţie de vinuri asociată imediat cu un răsfăţ al papilelor gustative. Prezentarea Deliei a decurs mai mult ca o frumoasă conversaţie pe marginea vinului. Invitaţii au dat note atât vinului băut în sec, cât şi celui asociat cu felurile de mâncare. Vinul băut în sec a fost perceput drept licoros de către invitaţi, iar la cel în asociere s-au resimţit aromele de mere şi piersici. Notele au fost mari, ceea ce înseamnă că participanţii au apreciat atât vinurile ca atare, cât şi explozia de simţuri trezită de asocierea dintre vinuri şi preparate.

Delia ne-a mai dezvăluit că degustările de vin e bine să fie făcute între 8 şi 11 dimineaţa. La 20 de grade nu pot ascunde defectele, papilele sunt curate şi, dacă asociezi vinurile cu pâine albă şi mere, nu cu brânză, atunci vei putea aprecia corect un vin care e bun şi când e servit la temperatura lui de servire. “Când vrei să bei vin, bea-l cu brânză, când vrei să cumperi, ia-l cu mere!” – vorba Deliei.

Degustarea culinară a început cu crème brûlée de foie gras, care a fost servită cu ciabatta făcută în casă şi minunată pusă în valoare de sosul de pepene galben. Preparatul s-a completat perfect cu jeleul de sfeclă roşie şi cu sarea de mare. Asocierea preparatului cu Busuioaca de Bohotin – Eclipse, demidulce (de la Crama Basilescu), din 2012 a făcut senzaţie printre participanţii la degustare.

crème brûlée de foie gras

Busuioaca de Bohotin – Eclipse

Primul preparat degustat

Eveniment Fork and Cork

crème brûlée de foie gras la Fork and Cork

Evenimentul a continuat cu Pave de somon pe brondae de şalău sărat asociat cu Eclipse Riesling Italian din 2012, tot de la Crama Basilescu. Farfuria m-a surprins prin faptul că totul era făcut din peşte: somon, piure de şalău, sos de peşte. Am aflat că de obicei preparatul se face cu anason stelat, dar la eveniment a fost cu cimbru, pentru a nu altera gustul vinului. Oricum, m-a impresionat plăcut ingeniozitatea şi priceperea bucătarului Radu Dondos, care a reuşit să ne surprindă cu o farfurie atât de apetisantă şi cu atâtea gusturi îmbinate în mod fericit.

Pave de somon pe brondae de şalău sărat

Eclipse Riesling Italian din 2012

Delia ne-a povestit diferenţele dintre Rieslingul Italian şi Rieslingul de Rin, o scurtă istorie a aclimatizarii celor două soiuri şi asocierile cu mâncarea: cel Italian cu preparate de peşte, iar cel de Rin cu salate cu carne albă, deoarece notele florale pun foarte bine în valoarea salatele. Tuturor celor care am participat la degustare ne-a placut atât in sec, cât şi în asocierea cu acest minunat preparat de peşte – care are o reţetă secretă, păzită cu sfinţenie. Inclusiv un domn care nu bea niciodata vin alb a apreciat atât vinul în sine, cât şi asocierea.

Riesling Italian sec

Am trecut la următorul preparat: piept crocant de raţă cu ghimbir asociat cu Alira Merlot 2009 de la Crama Alira. Ne-am străduit cu greu să mâncăm având în vedere că celalalte două platouri fuseseră atât de bune încât, deşi porţiile erau reduse la jumătate pentru degustare, ne săturasem deja. Îmi place raţa şi m-am bucurat să văd că e făcută exact pe gustul meu: fragedă, dar crocantă la exterior şi servită ca la carte. Mi-a părut rau că n-am putut să o mănânc pe toată :), a trebuit să mă păstrez şi pentru desert. În ceea ce priveşte vinul, deşi sunt o băutoare de Cabernet, am apreciat în mod desosebit modul în care Merlot-ul a scos la iveală gustul perfect al raţei cu ghimbir.

Piept de crocant de raţă cu ghimbir

În sfârşit, desertul Parfait D’amour a fost asociat cu Tămâioasa Românească demidulce a maestrei Aurelia Vişnescu. Delia ne-a explicat la început că este mai dificil să asociezi vinul cu murăturile şi ciocolata, dar noi toţi cei prezenti la acest festin, am remarcat explozia de simţuri pe care ni le producea combinaţia de ciocolată, migdale, portocale şi multă pasiune împreună cu Tămâioasa. Aşa cum zicea Delia: “în pahar acum e exact ce trebuie”. Aşa am simţit-o şi noi!

desertul Parfait D’amour

Mulţumim pentru invitaţie, Fork and Cork! 

Echipa, 

Urban Gourmet.

Credit foto: Liviu Raţiu

Leave a Reply

two × 5 =