ramada brasov

Jurnalul unui sommelier – partea a II-a

concurs sommelier

…. Vă puteți închipui că de la Beres Vineyards and Winery nu am plecat cu mâna goală și odată ajunși la hotel în Dunakiliti am hotărât ca ar fi cazul să ne pregătim puțin pentru concurs savurând vinul adus cu noi.

În holul recepției, ne-a ținut companie președinta Asociației Sommelierilor din Ungaria, o distinsă doamnă care a vrut în mod deosebit să afle, cât mai multe de la noi despre cultura vinului românesc și desigur nu a uitat nici să ne mulțumească ( de 3 ori) pentru prezența noastră la acest concurs.
Am așteptat dimineața de duminică, pentru înscrieri, după ce am petrecut o noapte de nesomn, emoții, discuții despre probe, la fel ca și în filmul SOMM.
În fine, duminică dimineață, după un mic dejun copios, am realizat că suntem în prima zi de concurs (30 septembrie). O parte dintre concurenți au ajuns în aceeași zi, chiar și colegii noștri de la ASR (România fiind singura țară din cele 11 participante cu 2 asociații).
Având timp liber până la ora prânzului, am decis să aruncăm o privire în jur și am realizat că suntem într-un centru spa ( Diamant Hotel **** , Sszigetkoz- Konferencia&Wellnes) așa că am ajuns și la mall-ul din oraș pentru că nu aveam costumele de baie la noi. Asemeni prietenelor/nevestelor noastre (eu fiind și singurul neînsurățel) am pierdut efectiv noțiunea timpului plimbându-ne prin centru comercial deci evident nu am mai avut ocazia să intrăm și în spa-ul hotelului fiind deja așteptați la masă.
image-19Abia am reușit să facem câteva poze la meniu și preparatele servite, și am observat că holul hotelului se umpluse de lume – se dăduse startul la înscrierea concurenților care au sosit din toată Europa Centrală. Printre participanți, m-am bucurat enorm să o revăd pe Iulia Gosea alături de soțul și fiica lor. Iulia reprezenta ASR-ul la respectivul concurs, însă cum spune Marian Timofi – ,,nu contează ce echipă câștigă Champions League ci țara care se mândrește cu echipa”.

image-7

Să revenim totuși încă puțin la masa de prânz despre care ar fi păcat să nu vă povestesc. Prânzul a fost astfel unul reușit, un meniu foarte echilibrat, având preparatul de bază la alegere. În mod deosebit mi-a plăcut farfuria lui Istvan, care a servit o bucată de brânză de capră nematurată cu prune, ananas, mere verzi, struguri albi trași în miere. Față de șnițelul nostru ce ne umplea farfuria (se vedea că suntem la 70 km de Viena), a ales un preparat foarte elegant pentru acest prânz alături de sommelieri din Europa Centrală.

image-17

Cafeaua am savurat-o pe teresa restaurantului – o cafea aromată de la Molinari și am decis apoi, împreună cu Stelian că a venit vremea să urcăm în camerele noastre pentru a ne pune ținutele de sommelier. Astfel pregătiți am coborât la recepție și cu fiecare treaptă coborâtă simțeam emoțiile cum cresc. Acum că am depășit momentul îmi amintesc cu drag și cu mult mai mult calm și îmi dau seama că era perfect normal să fiu atât de emoționat – era totuși prima mea participare la un concurs internațional de o asemenea amploare.

La ora 14:30, pe când tensiunea atingea deja cote impresionante, ne-a fost prezentată comisia de jurizare, iar mai apoi probele. Proba scrisă a fost compusă din 25 de întrebări despre vinurile românești, ungurești și franțuzești. La încheierea probei au apărut și vinurile (după aproximativ 20 de minute). Am identificat rapid un Pinot Grigio 2010 și un Cuvee din 2003. O altă probă a concursului a fost identificarea distilatelor – destul de simplu și aici – o palinka de prune și un gin din UK. Cu 10 minute înainte de finalizarea concursului am extras biletul cu numărul 3 – pentru decantare. Nu a mers chiar atât de bine cum mi-aș fi dorit, însă încercam să nu uit că așa e în viață și din fiecare experiență învățăm câte ceva, am dreptate?

Anunțarea finaliștilor a avut loc a doua zi (luni) la ora 15:00 și speram că măcar unul din cei 4 români să fi trecut cu bine toate probele. Dar până atunci ne aștepta o seară cu totul specială – Gala Dinner în cinstea participanților – despre care vă povestesc mai multe într-un articol viitor.

 

Leave a Reply

two × three =