ramada brasov

Despre participarea Tokyo Restaurant la “World Sushi Cup 2013″ – o poveste cu condimente românești

tOKYO REST-5

Zilele trecute am făcut o nouă vizită prietenilor noștri de la Tokyo Japanese Restaurant. De data aceasta pentru a-l întâlni și pe Gabi Georgiu, care ne-a povestit mai multe despre concursul la care a luat parte în Chiba, Japonia la începutul lunii martie.

Gabi Georgiu și maestrul Tsuchia Naofumi s-au întors de la World Sushi Cup 2013 cu două premii importante – câte un Cold Sushi Award pentru două dintre secțiunile concursului (individual și restaurant). Experiența a fost una foarte frumoasă, după cum ne-a povestit Gabi, însă și foarte tensionantă.

La această competiție au participat 17 bucătari din întreaga lume (Suedia, Danemarca, Moldova, Ucraina etc) foarte talentați și foarte bine pregătiți, iar clujeanul nostru, la 24 de ani, a fost cel mai tânăr dintre ei.

Concursul (la secțiunea individual) a constat în pregătirea a 2 platouri într-un timp alocat. În doar 45 de minute, toate preparatele pentru platouri trebuiau pregătite și decorate. Atmosfera a fost stresantă având în vedere timpul scurt și faptul că cei 7 arbitrii erau atenți la fiecare mișcare. Juriul urmărea tehnica, execuția corectă, aspectul și nu în ultimul rând respectarea regulilor de igienă. De exemplu, Gabi ne-a explicat că după fiecare tip de pește trebuia să curețe cuțitul și planșeta, dar și restul ustensilelor folosite. Cuțitul are un loc special, în fața planșetei de lucru și nu se admite așezarea lui în altă parte. Vă dați seama ce a însemnat ca într-un timp atât de scurt, sub atât de multă presiune să fii atent și la poziția cuțitelor? Oare câte puncte minus am face noi dacă am fi urmăriți în bucătărie? :)

Regulile concursului nu se opresc aici – fiecare platou trebuia să conțină între 5 și 10 tipuri de pește, însumând un total de maxim 20 de bucăți. Gabi a pregătit din timp conceptul platoului și rezultatul a fost o minunăție după cum vă puteți convinge din imagini.

Platoul câștigător a avut 16 bucăți și a fost compus din nigiri de somon, ton, crevete, anago, doradă și caracatiță, negitoro învelit în ridiche albă cu somon tăiat mărunt și asezonat cu condimente românești, maki cu orez roz.

Conceptul platoului a fost unul simplu, dar de efect maxim – tranziția de la iarnă la primăvară și pentru a puncta colțul “primăverii” tânărul bucătar a ales să coloreze în mod natural orezul folosind sfeclă roșie. Nu e de mirare că japonezii au fost încântați de modul natural în care Gabi a obținut culoarea roz, având în vedere că în Japonia au început deja să înflorească cireșii, un moment foarte special pentru întreaga țară.

Un alt element de surpriza și foarte apreciat de juriu a fost folosirea condimentelor românești – boia, amestec de condimente pentru mici, vegeta, mărar și nu în ultimul rând, atât arbitrii cât și publicul au fost impresionați de un preparat foarte original – Dracula Roll cu somon marinat, sparanghel și cașcaval afumat autohton, cu un toping de usturoi prăjit și un sos pe bază de tomate care imita sângele și care amintea de Dracula. Publicul a fost foarte încântat ne-a spus Gabi, motiv pentru care se gândește să îl testeze și în Cluj.

La cea de-a doua probă – secțiunea restaurant, Gabi a fost asistat de proprietarul-chef Tsuchiya Naofumi despre care ați aflat mai multe dintr-un articol trecut. Cei doi au reușit să cucerească împreună “Gold Sushi Restaurant Award”.

Aceste două premii s-au materializat în diplome recunoscute de către Asociația de Sushi din Japonia, trofee și un cuțit profesional pentru sushi, dar și amintiri de neuitat, cu siguranță.

Pentru că platorile au început să sosească și nu ne mai puteam concentra asupra discuției am încheiat prin a-l întreba pe Gabi …el ce dorea să se facă când va fi mare. Răpunsul lui a fost foarte amuzant. Gabi vroia să devină “șofer de camion”, dar se pară că drumurile l-au dus în altă direcție, spre încântarea noastră și a tuturor clienților Tokyo Japanese Restaurant. De 7 ani, el lucrează la Tokyo dedicându-și timpul și pasiunea gastronomiei japoneze. Ne-a mărturisit însă că nu a pregătit niciodată și nici nu a mâncat sushi acasă.

A fost o adevărată plăcere să îl cunoaștem și să-l revedem și pe dl. Tsuchia Naofumi și întreaga lui echipă. Și abia așteptăm o nouă vizită!

Foto: Liviu Rațiu Fotografie

Leave a Reply

three × two =