ramada brasov

8 Cocktailuri pentru 8 Martie

calin ioaniciu

Primăvara, vestitorii primăverii, tot ce vestește primăvara și ne obligă să o iubim este caracterizat de culori intense, arome plăcute și puternice, induce voiciune și chef de viață. 8 Martie este unul dintre vestitorii primăverii, de ce să nu vă recomand de ziua voastră fetelor, culoare, arome, de ce să nu vă provoc simțurile?  De ce să nu vă recomand 8 cocktailuri?

Eu sunt Călin Ioaniciu, mă găsiți în spatele barului la Kharma atunci când muncesc sau în oricare dintre cafenelele, pub-urile, cluburile sau terasele Clujului în timpul meu liber. Vă provoc să fiți “gurmande ale alcoolului” sau pur și simplu “party animals” nu “party pets”!

COSMOPOLITAN

Este una dintre băuturile cele mai cunoscute în lume chiar dacă este un cocktail conceput relativ recent, la sfârșitul anilor 80’. New York-ul este asociat definitiv cu el datorită filmului Sex And The City, fiind nelipsit de la întâlnirile (bârfele) personajelor carismatice din serial. Când primiți un Cosmopolitan trebuie să vă încânte mirosul inconfundabil de portocală; de la prima sorbitură să vă înrobească gustul acrișor-amărui,  amestecat cu aroma specifică de merișoare (cranberry) și aroma inconfundabilă de vodka citron care să va tenteze să-l clasificați drept un “cocktail tare”. Un Cosmopolitan bine făcut vă obligă să cereți altul, să savurați 3-4 la rând cel puțin.

50ml Vodka Citron

20ml Triple Sec

10ml Fresh de Lime

50ml Suc de Merișoare (Cranberry)

O coajă de portocală flambată ca și decor

Se agită toate ingredientele în shaker și se strecoară într-un cocktail-glass (pahar martini) răcit. Cu puțin antrenament o să deveniți experre în a decupa o coajă subțire de portocală de aproximativ 5cm diametru. Țineți coaja de portocală între degetul mare și index deasupra paharului și pentru 10-15 secunde încălziți-o la flacăra unei brichete după care o strângeți îndepartând-o de suprafața băuturii. Lăsați coaja de portocală să plutească în băutură și înebuniți-vă simțurile , visați la pantofi și începeți poveștile cu fetele!

BASIL CAIPIROSKA

O băutură dulce-acrișoară care o să vă intrige cu aroma subtilă de busuioc amestecată cu cea inconfundabilă de piper. De la prima sorbitură trebuie să rămâneți cu o senzație de prospețime ușor picantă.

½ lime tăiat în 4 cubulețe

50ml Vodka

Piper măcinat (ca pentru o omletă :) )

6-7 frunze de busuioc proaspăt

20ml sirop de zahăr (siropul de zahăr îl puteți prepara din cantitați egale de zahăr și apă, în blender sau cu apă fierbinte și lăsat la răcit după omogenizare, nu este neaparat să fie brun).

Zdrobiți bucățile de lime într-un rocks (pahar pentru whisky), adăugați restul ingredientelor, umpleți cu gheață cuburi, acoperiți cu un “shaker” și agitați puternic. Turnați totul înapoi în pahar și completați cu o coroană generoasă de gheață zdrobită (într-un prosop de bucătărie puneți cuburile de gheață și pedepsiți-le cu sucitorul). Ornați cu o rămurică de busuioc proaspăt, un  pepenaș de lime (wedge) și neaparat pai, toate alăturate. Un cocktail pe care să-l savurați cu plăcere, iar zilele toride vor fi mai răcoroase și nopțile mai fierbinți!

FROZEN STRAWBERRY DAIQUIRI

Există foarte multe variante de Daiquiri, variațiuni pe aceeași temă mai mult sau mai puțin, dar pentru că ingredientul de bază este romul, obligatoriu, oricare dintre variantele alese trebuie să fie caracterizate de “foarte puternice”.

50ml Rom alb

25ml Lichior de cireșe

50ml puree de căpșuni (sau 5-6 căpșuni proaspete)

25ml suc proaspăt de lime

Se amestecă toate ingredientele în blender împreună cu o cantitate generoasă de gheață. Se poate servi într-o cupă de înghețată sau orice alt pahar asemănător ca formă și volum. Ca să obțineți consistența potrivită recomand 2 măsuri de gheață folosind paharul în care urmează servit. Îmbătați-vă simțurile cu căpșuni aROMate!

MOCHA EXPRESS

La începutul unei seri de petrecere e nevoie de energie; după cină e recomandat un desert suficient de consistent încât să fie savuros dar nu o bombă calorică totuși. Pentru ambele situații recomand o “cafea alcolizată” .

50ml Vodka

25ml Bailey’s

25ml Lichior de cafea

25ml espresso

Agitați toate ingredientele și strecurați-le într-un cocktail-glass (pahar martini). Ca să evitați o diluare prea mare a băuturii vă recomand să nu fie fierbinte cafeaua. Așezați-vă confortabil în express-ul către buna dispoziție. Toată lumea în vagoane, pardon, la pahare!

KIR ROYALE

Pentru o dispoziție mai sofisticată sau pur și simplu pentru că aveți chef să savurați o șampanie aromată, vă recomand Kir Royale.

100ml șampanie (prosecco sau spumant brut)

20ml lichior Crème de Cassis

Se alătură ingredientele într-un pahar pentru șampanie și se ornează cu o coajă subțire de lămâie. Simplu, dacă Scufița Roșie era vânată de un barman nu de lup, cu siguranță s-ar fi lăsat păcălită cu așa ceva! ;)

LE CHATEAU D’ORANGE

Acest cocktail este campion la una dintre competițiile de mixologie din 2012, colegul și prietenul meu, Horea Coloji, vă împărtașește experiența unor praline de ciocolată descoperite în copilarie, undeva prin Franța.

40ml Jidvei VSOP

20ml frișcă lichidă

10ml sirop vanilie

10ml sirop ciocolată

8ml aceto balsamico

1 peel de portocală (o coajă subțire de portocală de aproximativ 8/2 cm)

cafea macinată

Se agită ingredientele mai puțin cafeaua într-un shaker, se strecoară într-un cocktail-glass răcit înainte și se presară deasupra o linguriță de cafea măcinată și prajită la flacară directă. Inainte de fiecare sorbitură mestecați câte o bucățică de ciocolată amăruie. După o experiența ca aceasta o să fredonați Joe Cocker-N’oubliez Jamais.

KIWI MOJITO

Mojito înseamnă mentă, lime și rom adică răcoritor, aromat, revigorant, dacă adăugăm și kiwi mai adăugăm un semnul exclamării lângă “aromat”.

3 ramurele de mentă (nu este obligatoriu să punem doar frunzele fără tulpină)

25ml suc proaspat de lime

25ml sirop de zahăr (siropul de zahăr îl puteți prepara din cantitați egale de zahăr și apă, în blender sau cu apă fierbinte și lăsat la răcit după omogenizare, nu este neaparat să fie brun)

50ml Rom alb

½ kiwi copt, tăiat în 4 “cubulețe”

apă minerală (sau sprite)

Se zdrobește kiwi într-un pahar de aproximativ 450ml, se adaugă mentă după ce am lovit-o de 2 ori între palme și restul ingredientelor, mai puțin apa minerală. După ce umplem paharul cu gheață cuburi adaugăm aproximativ 50ml apă minerală și amestecăm cu o linguriță de bar (sau orice linguriță cu coadă lungă). Se amestecă, nu foarte viguros și cu atenție, astfel încât ingredientele să fie uniform distribuite în tot paharul. Se completează cu o coroană generoasă de gheață zdrobită (într-un prosop de bucătărie puneți cuburile de gheață și pedepsiți-le cu sucitorul) și se ornează cu o rămurică de mentă și un pai alături! Uitați de oraș, betoane, birou și clienți! Evadați la mare, nisip, soare și salvamari! :P

DOWN TOWN

În centrul Clujului se află centrul distracției! Această rețetă a fost concepută special pentru o noapte nebună urmată de o dimineață târzie și dacă se întamplă totul în Cluj cu atât mai bine!

10ml Rom

10ml Jidvei

10ml Lichior de cafea

O felie subțire de portocală, zahăr brun și cafea macinată

Se pun ingredientele alcoolice într-un pahar-shoot de aprox 35ml, se presară zahăr brun și cafea măcinată peste felia de portocală. Mestecați portocala împreună cu zahărul și cafeaua cu tot cu coajă (obligatoriu!) după care dați peste cap băutura. Se va întampla ceva de genul: “Mai Vreauuuuu!!!!!!!!” sau “You can leave your hat on!!!”.

LA MULȚI ANI fetelor! Până la următoarea întâlnire “Remember to keep happy and keep mixing!”

Foto:  Liviu Rațiu Fotografie

 

Leave a Reply

6 − four =