ramada brasov

Ghidul Michelin – autoritatea supremă în industria culinară

shutterstock_61242022

Știu că am mai menționat acestă idee și în alte posturi, însă am să mă repet spunându-vă că îmi doresc o vacanță lungă și frumoasă, cu Ghidul Roșu în bagaj, vacanță în care să pot să bifez cel puțin 2-3 restaurante cu 2-3 stele Michelin. Și chiar să îmi planific excursia în funcție de aceste restaurante și să nu mai las la voia întâmplării furnizorii de delicatese, vinuri și joie de vivre.

Poate vă întrebați ce este acest Ghid Roșu și ce îl face atât de special?! Aflați, dragi prieteni că este cel mai de succes și cel mai prestigios ghid, care a dat startul unei competiții acerbe între cele mai importante bucătării din lume.

Acum mai bine de 100 de ani, 2 frați au creat o bază de date a locațiilor unde te poți opri pentru un prânz rapid, pentru un plin de combustibil sau pentru reparații, în caz că mașina ta are probleme. Un asemenea ghid era ideal pentru excursioniști, dar și pentru șoferii profesioniști, iar conceperea lui nu a fost întâmplătoare. Cei doi frați care au lansat proiectul au fost Édouard și André, proprietarii celui mai promițător start-up al momentului – Michelin. În scurt timp, Ghidul Roșu s-a transformat dintr-un ghid util în situațiile de urgență, într-o invitație la cele mai bune restaurante și a creat un nou tip de consumator – pasionatul de mâncare și vinuri excelente, cu venituri și așteptări peste medie.

Pentru că secțiunea de “dining” a căpătat o asemenea amploare, cei doi frați au hotărât să-i acorde importanța cuvenită organizând echipe de inspectori anonimi care vizitează restaurantele și au lansat celebrul sistem de stele Michelin. Până în ziua de azi, stelele Michelin sunt cea mai importantă distincție de care se poate bucura un restaurant.

 O stea indică un restaurant bun cu preparate la standarde înalte. O locație ideală pentru o oprire.

 Două stele sunt atribuite unei bucătării excelente, unor preparate de calitate superioară, în fine, unei locații pentru care se merită să faci un mic ocol.

 Cu trei stele sunt premiate restaurantele exclusiviste, care servesc preparate la superlativ, însoțite de meniuri de băuturi de top, restaurante care merită o vizită specială (și nu doar o  simplă oprire).

Alături de acest sistem “stelar”, Ghidul Michelin oferă și o descriere a fiecărei locații, însoțită de diferite simboluri pentru a desemna diferitele facilități  și caracteristici (deține terasă, o listă de vinuri foarte bună, impune o ținută formală, facilități pentru persoane cu dizabilități etc). Deasemenea confortul este un alt aspect notat cu “furculițe și linguri” de la 1 la 5  în cazul restaurantelor sau cu “pavilioane” pentru hoteluri.

Echipa de inspectori face vizite anonime în fiecare an restaurantelor noi sau a celor care au primit deja 1,2 sau 3 stele pentru a analiza situația – daca e cazul ca respectiva bucătărie să primească sau să i se ia distincția. Aceștia examinează calitatea produselor, arta combinării aromelor, stilul gastronomic, valoarea returnată pentru prețul plătit, armonia meniurilor, dar și consistența serviciilor de-a lungul anului.

Totuși nu sunt doar cuvinte de laudă pe seama acestui ghid și un exemplu concret este cartea “L’inspector se met à table”  (Inspectorul se așează la masă) de Remy Pascal, un fost inspector Michelin, care declară că standardele și evaluările după care se atribuie stelele sunt neclare și lipsite de consistență, iar inspecțiile nu sunt nici pe departe făcute atât de des precum se declară și nu în ultimul rând, numărul de inspectori nu este nici pe departe cel anunțat (mult mai mare) de către reprezentanții Michelin.

Câțiva ani mai târziu, Le Soir, un cotidian belgian foarte popular a atras atenția asupra recenziei din proaspăt publicatul Ghid Michelin 2005, a restaurantului L’Ostend Queen, care la data articolului nici măcar nu se deschisese. A doua zi Michelin a retras de pe piața belgiană toate cele 50 000 de publicații nevândute, retipărindu-l fără restaurantul în cauză.

Succes fără controverse este însă rar întâlnit. Ghidul Michelin rămâne în continuare o autoritate în ceea ce privește industria culinară și hotelieră, cu siguranță foarte așteptat și în România.

Pentru o listă a restaurantelor care au fost distinse cu 1,2 sau 3 stele, vizitați site-ul Michelin.

 

Leave a Reply

5 × five =