ramada brasov

Despre adevăratul și exclusivistul CAVIAR

shutterstock_96082331

Pentru că săptămâna trecută am început discuția despre șampanie, o poveste despre caviar s-ar asocia perfect, nu credeți?

Caviarul a fost dintotdeauna o delicatesă rezervată aristocrației și adevăraților gurmanzi. Deși în multe magazine găsim caviar roșu și negru, pentru că există mai mult de 400 de specii de sturioni în lume, doar 3 dintre acestea – morunul (beluga), păstruga (sevruga) și nisetrul (osetra) sunt “furnizorii” adevăratului caviar. Aceste 3 specii se găsesc în Marea Caspică, Marea Neagră și Marea Azov.

Caviarul de morun (beluga) este cel mai scump ( 200$ pentru 30 de grame), dar și cu cel mai mare diametru și o culoare care variază de la gri deschis la gri închis și negru (cel deschis fiind și cel mai valoros). Apropo de valoare, cel mai scump caviar din această categorie (dar și din lume) este Almas (“diamant” în limba rusă), provenit de la moruni cu vârsta de peste 100 de ani, o culoare deschisă, albă, ambalat în cutii de aur de 24 de carate și comercializat la prețul de 23 000$ per kilogram.

Caviarul de nisteru (osetra) are o culoare gri-gălbuie și variază până la brun închis. Cea mai rară varietate este cea aurie – caviarul royal, cu o șansă de a fi găsit la nisetrii de 1 la 1000. Despre oserta se mai spune că este singurul sortiment cu aromă de nuci.

Caviarul de păstrugă (sevruga) este cel mai des întâlnit (spre deosebire de cele două de mai sus) mai puțin scump, având o variație de culoare de la gri la negru și un plăcut gust ce amintește de unt.

Indiferent de tipul de caviar pe care vă pregătiți să-l savurați, să nu uitați următoarele reguli:

  • nu congelați niciodată caviarul pentru că își va pierde calitățile;
  • scoateți-l din frigider cu 10-15 minute, dar nu mai repede, iar capacul se va îndepărta doar în ultimul moment;
  • serviți caviarul din boluri din cristal, porțelan sau sticlă, pe un pat de gheață pisată;
  • folosiți lingurițe din aur, lemn, os și chiar plastic, dar niciodată metal pentru că va conduce la oxidarea și schimbarea gustului;
  • nu-l țineți pe masă mai mult decât o oră, pentru că intră în putrefacție foarte repede, în contact cu aerul.

Ca și sugestie – pentru că Rusia este o piață de desfacere atât de importantă pentru caviar – de ce să nu-l servim împreună cu un pahare de vodka rece ca gheața. Enjoy! 

Leave a Reply

fifteen − 11 =