ramada brasov

Ierarhie în bucătărie – categoriile de bucătari și cu ce se ocupă ei.

categorii bucatari

Bine ați venit la prima lecție de … Gourmet KnowHow! Astăzi am decis să deschidem ușile bucătăriilor și să vedem ce se întâmplă în spatele acestora. Ce înseamnă o bucătărie care funcționează asemeni unui mecanism de ceas suedez și cine sunt cei care fac posibil deliciul din farfurie.

Chef de Cuisine (Executive Chef). El este responsabil cu partea administrativă a unei bucătării (salarii, management personal, achiziție de marfă). Nu este totuși o muncă lipsită de creativitate, deoarece Executiv Chef-ul este responsabil și cu realizarea meniurilor.

Sous Chef (Assistant Chef) este mâna dreaptă a Executive Chef-ului și are în subordine toată suita de asistenți bucătari. Ajută și la crearea meniurilor.

Chef de Partie (Senior Chef) este un bucătar specializat pe o anumită categorie de preparate, categorie în care excelează.

Demi Chef-ul are responsabilități asemănătoare Senior Chef-ului însă specializarea sa este și mai restrânsă, adică pe anumite preparate specifice (sushi, pizza etc).

Saucier ( Sauce Chef ) evident este reponsabil cu prepararea sosurilor, dar și a supelor sau a tocanelor de carne.

Poissonnier (Fish Chef) este specialistul în pește și fructe de mare. Nu doar le gătește, ci se ocupă și de procurarea celor mai proaspete ingrediente.

Rotisseur (Roast Chef) se ocupă de prepararea cărnurilor prin coacere în cupor, prin rotisare sau fierbere. Asemeni Poissonnier-ului, are grijă de stocurile de carne din bucătărie.

Grillardin (Grill Chef) este responsabil de preparatele pe grill, fie că este vorba de carne sau legume.

Friturier (Fry Cook) se ocupă de prăjirea alimentelor în uleiuri sau grăsimi animale – carne, dar și legume.

Entremetier (Vegetable Chef) este specialistul în legume. În restaurantele exclusiviste este foarte posibil să întâlnim doi Entremetiers, dintre care unul se ocupă doar de supe (Potager), iar celalalt de orice alte preparate pe bază de vegetale (Legumier).

Tournant (All- purpose Chef) este bucătarul “bun la toate”, în sensul că ajută la fiecare stație unde este nevoie.

Garde Manager (Pantry Chef) este unul dintre cei mai creativi dintr-o bucătărie. Pregătește salatele și toate celelalte preparate reci din meniu, după care le decorează. Sculpturile în fructe, legume și gheață sunt opera unui Garde Manager.

Boucher sau măcelar pe înțelesul tuturor, este cel care pregătește, curăță, feliază, porționează cărnurile înainte de a fi duse la stația finală.

Patissier (Pastry Chef) are cea mai dulce și râvnită dintre meserii. Prepară pâinea, foietajele, pateurile, dar și torturile, prăjiturile și tot ce înseamnă desert în meniu.

 

1 reply to this post

Leave a Reply

four − 2 =