ramada brasov

Tendințe culinare în 2013

food

Dacă anul ce tocmai s-a încheiat a adus în atenția tuturor gastronomia moleculară, bucătăria peruană și alimentele fără gluten, tendințele lui 2013 ne vor surprinde și mai mult.

Asemeni trendurilor în modă, și gastronomia cunoaște schimbări – unele alimente sau preparate culinare își pierd pur și simplu din popularitate în funcție de gusturi, noi apariții și invenții, dar și în funcție de preocupări legate de sănătate sau aspect fizic, în timp ce altele se dovedesc totuși invincibile (pizza, înghețata, hamburgherul șamd).

Am cercetat puțin acest subiect și am realizat pentru voi o listă cu cele mai interesante tendințe culinare ale lui 2013. Haideți să vedem despre ce este vorba:

Popcorn-ul va fi în topul listei de gustări, alături de alte boabe și semințe expandabile. Motivul ni se pare evident – apare tot mai des în rețetele pentru slăbit. Popcornul realizat în casă la aragazul propriu (deci nu vorbim de cel din comerț) nu este bogat in calorii și mai mult, avem liber arbitru în ce privește adaosul de sare. Ca să nu uităm că e chiar delicios.

Legumele câștigă tot mai mult spațiu în farfuriile noastre în anul acesta. Motivul? Foarte simplu – interesul tot mai ridicat pentru o nutriție echilibrată, pentru un aport de vitamine și minerale din surse naturale.

Pâinea artizanală sau “de casă”, mai pe românește – va fi foarte populară în acest an. Supermarketurile și magazinele specializate ne întâmpină deja cu sortimente care mai de care mai interesante – cu semințe, măsline, cu tărâțe, cu făină de mălai și chiar cu mere, smochine și banane.

Sos picant …dar nu oricum! Ci învechit în butoi, asemeni vinului și burbonului. Lemnul îi va da cu siguranță o aromă și mai pregnantă – aviz amatorilor de senzații tari!

Legumele de iarnă – sfecla, dovleacul – se vor regăsi tot mai mult în meniurile restaurantelor și nu doar în rețete tradițioanale.

Puiul apare tot mai des în meniurile restaurantelor – fiind cea mai accesibilă dintre cărnuri, iar maeștrii bucătari se întrec în a crea preparate inedite folosind această carne.

Gochujang este un sos korean picant care se pare ca va fi un “must” în gastronomia asiatică.

Fresh-uri și smoothie-uri pentru mai multă energie și vitalitate și de ce să nu recunoaștem, pentru a înlocui sucurile carbogazoase care sunt interzise în diete.

 

Leave a Reply

one × 5 =