ramada brasov

Cele mai influente femei ale industriei culinare

femei influente

Deși marii chefi ai lumii sunt în cea mai mare parte bărbați, nu putem ignora impactul pe care l-au avut numeroase doamne în cadrul acestei industrii. Autoare de cărți de bucate, chefi (sau să spunem…chefe? :)) la mari resutaurante – toate aceste femei au avut un cuvânt important de spus, au demonstrat într-un mare fel că își merită locul în marile bucătării ale lumii și au dat un alt în înțeles conceptului “femeia la cratiță”.

Vă invităm să le cunoașteți, cel puțin pe câteva dintre ele. Lista de mai jos nu este nicidecum completă așa că așteptăm cu mult interes și completările voastre.

 

Julia Child – dacă nu o știați înainte, cu siguranță filmul “Julie and Julia” v-a fost de folos în acest sens, iar interpretarea actriței Maryl Streep a fost de milioane, trebuie să recunoaștem! Julia Child s-a făcut remarcată (și nu doar din cauza celor 187 de cm pe care-i măsura!) ca autoare de cărți de bucate și prezentatoare în cadrul emisiunilor culinare. Ea a introdus americanilor bucătăria franțuzească prin intermediul cărților publicate, dar mai ales a showurilor tv.

Martha Stewart – un adevărat paradox. Cu toate că a petrecut câteva luni în închisoare, este în continuare pentru americani și nu numai, imaginea perfecțiunii domestice.

M.F.K. Fisher este “mama food blogging-ului” ca să zicem așa. A publicat numeroase cărți despre arta de mânca, de a te bucura de viață așa cum este ea.

Marcella Hazan, o adevărată autoritate a bucătăriei italiene. Descrie tehnicile acesteia cu extremă rigurozitate și claritate, aducând gastronomia italiană la îndemâna oricui. Cărțile ei cuprind nu doar rețete mediteraneene, precise și simple, ci și descrierea culturii și a stilului “dolce far niente” tipic italian.

Cat Cora își merită pe deplin locul în această listă având în vedere că este singura bucătăreasă de fier  – adică singura femeie chef care a câștigat, până acum, titlul de “Iron Chef” (un show culinar pe care ne așteptăm să-l vedem cât de curând și la televiziunile naționale).

Fannie Farmer a revoluționat scrierea de rețete prin intorducerea măsurătorilor standardizate. Fără aportul ei, poate și azi am folosi “o mână” de făină sau “doi pumni de zahăr”.

Judith Jones este cea care a făcut-o lumii cunoscută pe Julia Child (dar și pe Marcella Hazan și multe altele). A fost de acord să publice prima carte a Juliei (“Mastering the Art of French Cooking”) în momentul când toți ceielalți editori au refuzat-o.

Ruth Reichl și-a început cariera ca și chef și mai apoi co-proprietar al unui lanț de restaurante de succes din SUA, înlocuind cuțitul cu stiloul în momentul când a devenit editor al secțiunii culinare din LA Times și New York Times și editor șef al publicației Gourmet.

Rachel Ray este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de showuri culinare din State și regina preparatelor rapide, de 30 de minute.

Julia Powell este autoarea blogului Julie & Julia: 365 de zile, 524 de rețete, 1 apartament minuscul. Inițiativa acesteia, de a găti zilnic pe parcursul unui an câte o rețetă din cartea de bucate a Juliei Child, a fost tratată cu neîncredere de mulți (inclusiv de doamna Child) însă a stârnit interesul producătorilor de film.

Leave a Reply

2 × 2 =