ramada brasov

Ana Maria Lazăr de la Qui One Quint

Qui One Quint 1

Pentru că zilele acestea am lucrat intens la câteva articole pentru revista Horeca România (despre care vă rog să ne permiteți să vă dezvăluim mai multe în săptămânile următoare), printre altele am luat niște interviuri în câteva dintre restaurantele din Cluj.

Pentru că Qui One Quint rămâne în continuare marea mea iubire dintre ceainăriile din Cluj, am stat la discuții cu Ana Maria Lazăr, o doamnă cum rar mai găsești în zilele noastre, despre povestea mai puțin cunoscută a localului și despre farmecul special pe care-l are acest colțișor de Cluj.

A.C. Care este povestea ceainariei și când a fost ea deschisă?

A.L. Ceainăria a fost deschisă pe data de 25 aprilie 2004, acum 8 ani. A început ca un club exclusivist în care intrarea se făcea pe bază de un card de membru. Membrii clubului aveau idealuri spirituale comune și beneficiau de privilegii în schimbul unei taxe anuale. Proprietarii ceainariei au desfășurat o activitate de pionierat în Cluj, contribuind decisiv la promovarea culturii ceaiului în acest oraș și în România, deoarece în acest punct de lucru a început afacerea Demmers în România.

A.C. Cu ce se diferențiază ea de ceainăriile din Cluj? Care este motivul pentru care clienții vă calcă pragul?

A.L.Diversitatea sortimentelor de ceai ne face unici în oraș: servim 78 de sortimente de ceai, rețete de cocktailuri de ceai cu alcool, gândite personal de dl Demmer pentru această ceainarie. Dar ceea ce ne face cu adevărat speciali este faptul că în fond nu vindem doar ceai ci un mod de viață, o atmosferă unică în care clienții noștri se regăsesc.

Ceainaria aduce aminte de micile cafenele ascunse prin vechile oraşe austro-ungare. Parfumul obiectelor vechi, de sfîrşit de secol 19 aduce bucurii estetice rafinate privitorului hedonist: Pipatorium-ul, masa de pipe, semnat 1870, vitrina neobaroc în care se păstreăza tigarile de foi, mobilierul Alt deutsch și Louis Philippe; sufrageria vieneză din 1910; colecția de accesorii de ceai vechi… Este aici o oaza tămăduitoare. Vizitatorul își oferă un mic răsfăț nobil: vesela vieneză, lingurițe argintate, picurătoare de miere, zaharnițe englezești vechi, laitiere delicate, sfeșnice. Poezia obiectelor care au o istorie. Flori, fructe, oglinzi de cristal, porțelanuri, dantele, albume de artă, cărți frumoase, sec. XX și România literară te însoțesc.

A.C. Care este profilul clientului Qui One Quint?

A.L.Cei care ne trec pragul nu sunt considerați clienti ci musafiri. Amfitrionul îi primește cu prietenie, generozitate și este gata să-i răsfețe. Oamenii care vin aici sunt iubitori de frumos: studenți la arte, oameni de teatru, muzicieni, poeți, pictori, designeri; o altă categorie este cea a îndrăgostiților, ceainăria fiind un loc perfect pentru întâlniri romantice (avem chiar și o canapea numită canapeaua îndrăgostiților pentru că ei o prefera întotdeauna); mai vin apoi colecționarii de antichități, deoarece în ceainarie totul este de vânzare, vindem și redecorăm, ne reinventam în permanență. Ceainăria este un spațiu care inspiră. Oamenii vin singuri, pentru o placere solitară și atunci savurează un ceai și între timp scriu, citesc sau doar visează. Când vin în grupuri de prieteni se încing aici adevărate dezbateri pe teme spirituale.

A.C. Cum ajung clienții la voi și ce feedback ați primit până acum?

A.L.Ceainăria a început ca un loc misterios și ocultat, al cărui farmec era tocmai dificultatea de a-l găsi. Niciodată nu s-a facut reclamă plătită, locul s-a bazat doar pe reclama virală. Așa cum membrii clubului erau acceptați pe bază de recomandări, la fel clienții de mai târziu au ajuns aici datorită un prieten care a fost și a povestit mai departe. În felul acesta oamenii care vin sunt exact oamenii potriviți. Feedbackurile sunt aproape toate la superlativ. Clienții apreciază locul ca o ceainărie cu servicii de 4 stele, scriu articole despre noi și revin constant.

A.C. Ce planuri aveți pentru viitor și la ce evenimente să ne așteptăm?

A.L.Pentru vara viitoare vrem să deschidem și o mică terasă în grădina din apropierea imobilului de pe Cișmigiu 1. Terasa va fi mobilată tot cu mobilier antic, cu mici măsuțe din marmură și fotolii impletite, cu perne și paturi pentru zilele mai reci iar muzica va veni de la un vechi gramofon. O să introducem câteva produse specifice verii, sucuri naturale, siropuri bio, limonadă și socată. Pentru viitorul apropiat vrem să reluăm evenimentele culturale săptămânale: în septembrie vernisajul expoziției „Eleganța masculină și feminină în alte timpuri”, iar în octombrie două concerte extaordinare cu invitați speciali: Cvartetul Tiberius si cvartetul Four seasons și o seară de iluzionism cu maestrul Belloni. Tot pentru luna octombrie plănuim și o degustare de vin cu un producator local din zona Aiudului pentru a alege un nou produs pentru ceainărie.

Cu drag, Alexandra Crăciun

1 reply to this post
  1. Am fost, nu voi mai reveni.
    Intram, speram sa gasim un local cu iz de epoca-medieval-antic-vechi, gen Cafe Mozart Amadeus. Dezamagire, descoperim doar o imitatie nereusita de epoca. Pe sleau, o dugheana prafuita, mobila, canapea imbacsite. Incercam sa ii dam o sansa, in pofida ambientului. Comandam ceai, cu fursecuri, specificul casei. Abia ne intelegem cu chelnerita. O fi unguroaica ne gandim. Noi zicem una, ea alta. Trecand peste, ne aduce ceai de roibos cu ceva aroma, intr-un ceainic de sticla, iar pe o farfuriora biscuiti rotunzi, dulci, de alimentara. Ceaiul bun, fursecurile nu.

Leave a Reply

15 − eight =