ramada brasov

Degustare de vin la Hotel Pami

Degustare 22

Fiind prima dată când scriu pe Urban Gourmet, sper să vă placa și să apreciați o nouă categorie care va fi prezentă tot mai des pe site-ul nostru: aceea a degustărilor de vin. Vinul a fost mereu o pasiune mai veche de-a mea iar din noiembrie 2010 am început să îl studiez ca pe o artă.

Am fost invitate, eu și Alexandra, cu ocazia zilei de 8 martie la Restaurantul Hotelului Pami pentru a sărbători atât ziua femeilor cât și o parte din vinurile care vor fi prezente la Festivalul Provino.

Într-un cadru relaxat și primitor, am pășit împreună cu Bogdan Raul Todor pe „tărâmul” vinurilor. Primul pe care l-am degustat a fost un Sauvignon Blanc Blanc Sec de Telna Alba vinificat la Ighiu, având un rest de zahăr de 0,1%. Un vin ușor deschis cu 45 de minute înainte de degustare și care pe lângă nasul de alcool sesizat de toata lumea, avea și ușoare note de socată și fân cosit.

Bogdan, ca un adevarat maestru, ne-a introdus pe toate doamnele și domnișoarele prezente la eveniment într-o atmosferă de poveste, expunându-ne atât principiile de bază ale unei degustări ca la carte (ca de exemplu temperatura optimă de servire a vinurilor la o degustare – 11-13 grade C), cât și elemente de subtilitate sesizate doar de cunoscători.

Al doilea vin degustat a fost de la Jidvei – un Sauvignon Blanc demisec din 2010 cu ușoare arome de grepfruit roz și pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, aciditatea îi oferea echilibrul între nas și gust. Tot Bogdan povestea și despre asocierile pe care le-am putea face si despre faptul că acest vin se îmbină perfect cu salate sau paste, excluzând preparate pregătite la gratar.

Al treilea vin degustat a fost tot Sauvignon Blanc demisec din 2010 – de data asta de la Domeniile Boieru – acesta fiind vinificat în demisec și care, după cum zicea Bogdan: „nu e un vin foarte în vârstă, e un vin care mai merge liniștit încă un an”.  Am sesizat o aciditate foarte bună, ușoare arome de fructe exotice, iar asocierile culinare recomandate au fost: salatele, chiar și salata Caesar sau cea cu ton, gustări reci, pește și gustări calde.

Al patrulea vin este o supriză plăcuta pe care n-am voie să v-o dezvălui pentru că lansarea oficială va fi la Festivalul Provino. Ceea ce pot să vă dezvalui este faptul că este vinificat în sec, este o tămâioasă românească care miroase a bujori, iasomie, flori de soc coapte. Bogdan mai precizează că „vinificatorul s-a jucat cu drojdiile folosind și drojdii selecționate care conferă un nas foarte fructat”. Ne mai spune că putem să-l asociem cu deserturi ușoare sau mousse de ciocolată amăruie pentru că are o aciditate foarte bună, dar să nu-l asociem niciodată cu brânzeturi dulci – de genul tarte cu brânză dulce.

La povestea de după degustare, Bogdan mi-a promis în exclusivitate că, după perioada pe care o va petrece pentru consolidarea cunostintelor în domeniul vinului, oenologiei și a ceea ce-i place mai mult în Italia, imi va acorda un interviu complet dublat de fotografii relevante. De-abia aștept!

Legat de Provino, pot să vă mai dezvălui ca se vor organiza:  un concurs de sommelier organizat de Organizația Somelierilor din România împreună cu Vinul.ro; un concurs de vinuri denumit: „Vinurile primăverii”. Nu vă scriu mai multe despre Provino pentru că puteți găsi informații peste tot și sunt convinsă că ne vom întâlni la Grand Hotel Napoca în week-endul viitor. Vă voi scrie mereu de acolo!

Geta Ungurean

 

1 reply to this post
  1. Felicitari pentru noua categorie de articole -degustarile de vin. Ma bucur sa mai gasesc inca un blog in Cluj care isi propune sa acopere acest domeniu. Eu incerc sa fac pasul invers -sa dezvolt blogul de vin intr-unul si despre retete si travel.
    In primavara asta la Cluj vor fi o multime de degustari si prezentari de vinuri, asa ca vei avea ocazia sa scrii …si sa degusti :)

Leave a Reply

1 × 1 =