ramada brasov

Cabana Moților

Cabana Motilor 8

M-am hotărât să scriu și despre localurile care nu se află în Cluj. Mai mult decât atât, mi-ar plăcea să vă scriu despre locuri în care puteți să evadați, pentru a scăpa de agitația orașului. Așa am ajuns să le fac o vizită celor de la Cabana Moților, un colțișor de rai aflat undeva în Munții Apuseni, aproape de comuna Mărișel, la numai 20 km de Lacul Tarniţa și la 1.250m, deasupra lumii.

Din Cluj aveți aproximativ 40 de km până la Mărișel și de acolo nu mai e cale lungă până la restaurantul despre care vă vorbesc. Puteți să le faceți o vizită pentru masa de prânz sau puteți să vă prelungiți șederea adăugând câteva nopți de cazare.

Trebuie să recunosc că îi cunosc pe Sebi și Ela de ceva timp, le-am mai făcut vizite de câteva ori și a devenit locul în care-mi găsesc liniștea. S-ar putea să găsiți o urmă de subiectivitate în recenzie, dar cred că pozele vorbesc uneori mai mult decât aș putea eu să exprim în cuvinte.

Restaurantul este decorat în stil rustic, cu atenție la detalii și cu ferestre largi către peisajul de munte. Puteți alege să serviți masa aici sau puteți să optați pentru terasă (atunci când vremea vă permite).

Pe lângă meniul bogat și promisiunea de a primi bucate tradiționale (din ingrediente așa cum de foarte multe ori ne e greu să găsim la oraș) Sebi și Ela vă pun la dispoziție și câteva siropuri, dulcețuri și alte produse de acest gen, făcute chiar în gospodărie.

Vorbind despre meniu, așa cum spuneam și mai sus, totul este făcut în cadrul restaurantului. De la sucul natural de zmeură la pâine și murături:

Am poposit mai multe zile la Cabana Moților și am avut ocazia să gust mai multe tipuri de preparate. Nu sunt o mare fană a pulpelor de pui însă cele făcute la ceaun au fost fragede și dulci, cu o crustă delicioasă în exterior.

Din păcate n-am reușit să fac fotografia (de mai jos) când bolul era plin, preparatul pe care-l vedeți este cel mai bun gulaș pe care l-am gustat până acum. Dacă aveți nevoie de un motiv puternic pentru care să le faceți o vizită, atunci cu siguranță gulașul este acesta.

Păstrăvul ne-a plăcut la fel de mult, mai ales în combinația cu legumele pe grătar. (ca o notă a unei bucovinence: stiu că nu ar trebui să le compar, dar păstrăvul de Ardeal nu l-a detronat pe cel din Bucovina)

După gulaș, ciorbele au fost preferatele mele. Am gustat cea de pui și cea de vită, ambele cu un gust ”ca la mama acasă”. Bănuiesc că secretul acestor reușite culinare constă în faptul că ingredientele sunt cumpărate chiar din zonă, de la producători locali. Un mare plus, pe care cu greu l-am găsi în restaurantele din Cluj.

Vă spuneam mai sus despre siropuri, preferatul meu este cel de zmeură și zmeurata pe care o puteți vedea mai jos. Nici nu-mi imaginez cum cineva care le face o vizită ar putea să consume alt gen de băutură.

Clătitele-s așa cum ar trebui să fie: pufoase și cu gem de casă. Merg foarte bine în combinație cu siropurile și vă garantez că nu rezistă mai mult de 3 minute pe farfurie.

Ca o concluzie, e un loc pe care vi-l recomand cu drag, din toată inima. Zilele petrecute la ei mi-au plăcut mult: pentru mirosul de munte și aroma pădurii, pentru soarele vesel de pe terasă la micul dejun, pentru pisoiul ce-mi cerea mereu o gustărică, pentru culorile toamnei și mai ales pentru preparatele delicioase.

 

 

1 reply to this post
  1. Am mancat odata la ei o supa cu ciuperci de sezon pe atunci galbiori si hribi..ceva fenomena, este incomparabila cu orice altceva! Si celelate preparate au meritat tot drumu :)

Leave a Reply

seventeen − seven =